Magyar gazdaság

Állami költések: Milliós mobilszámla is volt hét hónap alatt

Első látásra jókora mobilszámlát hoztak össze a minisztériumok és az alájuk tartozó szervezetek vezetői alig több mint fél év alatt. Reprezentációra a telefonszámlánál is többet költöttek.

Közel 3 milliárd forintot költöttek el a tárcák reprezentációra 7 hónap alatt – derült ki a minisztériumok egy parlamenti kérdésre adott válaszából. A tárcák, cégeik és háttérintézményeik reprezentációs költéseit összesítettük a tavaly november vége és idén június vége közötti időszakban. Ezek azok a kiadások, amelyeket egy minisztérium vagy egy állami cég például rendezvényre, vendégfogadásra, egy munkaértekezleten éttermi szolgáltatásra vagy ajándékra költ, de idetartozhatnak szállásra és akár szabadidős programokra való költések is.

A külügy a nyertes
A versenyszámban Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma utcahosszal nyert, több mint 733 millió forintot költöttek 7 hónap alatt ezen a soron. Rákérdeztünk a minisztériumnál, kiadásuk miért kiugró a többi tárcához képest, és mely szervezeteknél jelentek meg a legnagyobb kiadások. A reprezentációs költsége feltehetően azért nagyobb, mint a többi tárcáé, mert a KKM sokkal több külföldi delegációt fogad, mint a többi minisztérium; ugyancsak a KKM felel a külföldi állam- és kormányfők fogadásáért - reagált a minisztérium. Nem kizárólag külügyi, hanem két éve már kiemelt hangsúllyal külgazdasági területet is kezel a tárca, ez természetesen a korábbiakhoz képest számos további kötelezettséggel jár - írták. Azt is hozzátették, hogy a KKM és háttérintézményei számos esetben fogadnak gazdasági delegációkat. A tárca jelentős költésről számolt be a külföldi kiküldetésekkel kapcsolatban is.

A Belügyminisztérium költötte a második legtöbbet reprezentációra, 544 millió forintot. Ebből a rendőrség kiadása volt kiemelkedő, majd 187 millió. Maga a tárca 75 milliót, a büntetés-végrehajtási intézmények közel 70 milliót költöttek. A harmadik legtöbbet költő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt közel 450 milliós költéssel. Az agrártárca és a Miniszterelnökség egyenként több százmilliós kiadást hozott össze ezen a soron. Utóbbi háttérintézményei közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem emelkedett ki 104 millió forintot meghaladó reprezentációs költséggel. A tárca többi intézménye csak néhány milliót költött erre ebben az időszakban.

Milliós mobilszámla
Ugyanebben az időszakban közel egymilliárd forintot telefonáltak el mobilon a minisztériumok és az alájuk tartozó állami cégek, háttérintézmények vezetői. Az állami vezetők telefonköltségeiről nincsenek több évre visszamenő elérhető statisztikák, így a tárcák és szervezeteik ilyen kiadásai legfeljebb egymás mellé állíthatók. A legnagyobb mobilszámlája a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak volt. A több mint 700 millió forintos kiadás nagy része a tárca alá tartozó nagy cégeknél és intézményeknél volt, a minisztérium része csak 3,6 millió forint. A legnagyobb költségről a több mint 14 ezer főt foglalkoztató MÁV-nál számoltak be, az állami cég vezetőinek bruttó 322 millió forint volt a telefonszámlája. Az összegek azonban egyes esetekben olyan magasnak tűnnek, hogy vélelmezhetően nem csupán a vezetők számláját (amire a kérdés vonatkozott), hanem az egész társaságét tartalmazza. A másik vasúti társaság, a GYSEV és a GYSEV Zrt. csak 18 millió forintos telefonszámlát hozott össze, igaz, ez egy jóval kisebb, mintegy 2 ezer fős szervezet. Nagy összesített telefonköltsége volt a tárca alá tartozó másik állami mamutcég, az 5600 főt foglalkoztató Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőinek is, mintegy 208 millió forint. A dobogó harmadik helyére az alig 500 fős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. került közel 60 milliós vezetői telefonköltséggel. A tárca tájékoztatása alapján a szervezet nagyságával nem minden esetben jár együtt nagy telefonszámla: a több mint 30 ezer főt foglalkoztató Magyar Posta Zrt. vezetőire csak 315 ezer forintos telefonköltséget mutattak ki.

Sokat beszélnek a BM-nél is
A második legnagyobb, több mint 100 millió forintos mobiltelefon-számlája a Belügyminisztériumnak és szervezeteinek volt. A tárca szervezeteinél ehhez jelentős, több mint 82 millió forintos vezetékes telefonszámla is társult, más minisztériumoknál a vezetékestelefon-költség jellemzően kis tétel volt, vagy be sem számoltak róla. A Belügyminisztériumnál a legnagyobb, 57 millió forintos mobilszámlája a rendőrségnek volt, és további 35 millió forint volt a vezetékes számla.

A többi minisztériumnál és szervezeteiknél pár tízmillió forintot telefonáltak el mobilon a tárcák írásbeli válaszai alapján. A legkisebb mobilköltés a Honvédelmi Minisztériumnál és szervezeteinél jött össze, mindössze 1,9 millió forint.


Pár ezertől százezerig
Egyes tárcák személyekre lebontva is közöltek kimutatást. Ennek alapján az államicég- és intézményi vezetők havi mobilszámlái pár ezer forint és százezer forint feletti összegek között alakultak. A Miniszterelnökség szervezeteivel például közel 32 millió forintos mobilszámlát hozott össze. A tárca alá tartozó vezetők között volt, akinek 2-3 ezer forint volt a havi számlája, de több olyan is volt, akinek 20 vagy 50 ezer forint volt a havi mobilköltése. És volt néhány kiugróan nagy mobilszámla is. A Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. műszaki igazgatója 1 115 824 forintot telefonált el 7 hónap alatt, ami havonta 159 ezer forintos telefonszámlát jelent. Sokat lóghatott a telefonján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, 7 hónap alatt több mint 605 ezer forintos telefonszámlát hozott össze, ami havonta több mint 86 ezer forint. A telefonszolgáltatók állami szervezeteknek biztosított, nagyon kedvezményes díjai alapján hosszú beszélgetésidőt vagy jelentős adatforgalmat kellett elérniük a nagy számlát összehozó vezetőknek.

Nem kizárólag külügyi, hanem két éve már kiemelt hangsúllyal külgazdasági területet is kezel a tárca, ez természetesen a korábbiakhoz képest számos további kötelezettséggel jár - írták. A KKM és háttérintézményei számos esetben fogadnak gazdasági delegációkat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte cikkünkre reagálva: a cég "alapfeladataként biztosítja a szervezett, folyamatos és biztonságos közlekedés feltételeit a kezelésében levő közel 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton és az állami autópályákon. Budapesti központi irányítással 19 megyében, 93 mérnökségen és az úthálózatvédelemhez kapcsolódóan 33 mérőhelyen végezzük közútkezelői munkánkat."

Mint megírták, a 2015. november 30. – 2016. június 30. közötti időszakra vonatkozóan bruttó 207 971 380 forint volt a társaság telekommunikációs költsége, amely összeg tartalmazza a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatainak ellátásához szükséges összes mobiltelefon, vezetékes telefon költségét, valamint az útüzemeltetést támogató elektronikai rendszerek (jelzőlámpák, forgalomszámláló, meteorológiai állomások, webkamerák, bevetés irányító rendszer stb.) költségeit. Ebből az összegből a vezető beosztású munkatársak mobiltelefon költségei bruttó 454 048,76 forint. A fent nevezett 7 hónapos időszakra vonatkozóan a vezetők telefonköltségei közül a vezérigazgató bruttó 82 160 forint, a vezérigazgató-helyettesek bruttó 371 888,76 forint értékben telefonáltak - jelezte a cég. -->

reprezentáció állami költés kiadás telefon
Kapcsolódó cikkek