Magyar gazdaság

A briteknél már bejött a jegybank lépése

A lazítás folytatása mellett dönthet a héten az Európai Központi Bank kormányzótanácsa – vélik az elemzők.

A lazítás folytatása mellett dönthet a héten az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa – vélik elemzők a végleges augusztusi beszerzésimenedzser-indexek (PMI) láttán. Az eurózóna kompozit, tehát a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor teljesítményét is tükröző indexe 52,9 pont lett, elmaradva az 53,3 pontos becsléstől, ami hajszálnyi emelkedést jelentett volna júliushoz képest. Így viszont 2015 januárja óta a legalacsonyabbra süllyedt a mutató (a növekedési küszöbérték 50 pont).

A kellemetlen meglepetés oka a térség motorjának számító Németországban keresendő: ott két ponttal 53,3 pontra esett vissza a kompozit PMI, ami 15 hónapja a legalacsonyabb szint. Ezt nem tudta ellensúlyozni sem az, hogy a francia mutató az előzetesnél és a júliusinál is jobban alakult (51,9 pontra ugrott 50,1-ről). Annak is örülni lehetett, hogy az olasz szolgáltatási szektorban megindultak a megrendelések, így a PMI 52-ről 52,3 pontra emelkedett. Összességében azonban az indexeket összeállító IHS Markit vezető közgazdásza, Chris Williamson úgy véli, az eurózóna növekedésének lendülete inkább gyengül, semhogy erősödne. Az se látszik beindulni – a termelői árak részindexe 49,3 pontra esett vissza – , így erősödnek azok a vélemények, hogy az EKB nem vár tovább az újabb ösztönzéssel.

Az Egyesült Királyságban viszont már le is csapódott a jegybanki lépés hatása: a kompozit PMI 53,2 pontra ugrott a júliusi 47,4 pontos történelmi mélypontról. Utóbbit akkor a Brexit-sokk magyarázta, a visszapattanáshoz az is kellett – a font gyengülésén és az új kormány felállásán kívül –, hogy a Bank of England augusztus elején kamatot vágjon és a mennyiségi lazításra is ráerősítsen. A szigetországban meghatározó szolgáltatási szektor PMI-je 52,9 pont lett; az IHS Markit szerint a veszélye csökkent, a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal bővülhet a brit

Nem mindenki ilyen optimista: ahogy a júliusi adat után valószínűleg eltúlozták a brit gazdaság gyengeségét, ugyanez történik az augusztusi után a fellendüléssel – idézte a BBC a Capital Economics szakértőjét, Scott Bowmant. Szerinte e két hónap PMI-je együtt arra utal, hogy a harmadik negyedévben nem tud bővülni a GDP. 

Kicsi javulás Kínában

Az új megrendeléseknek köszönhetően bővült Kínában a szolgáltatási szektor: augusztusban 52,1 pont lett a júliusi 51,7 után a Caixin/Markit felmérése szerinti, a magánvállalatok teljesítményét tükröző PMI. A kínai GDP mintegy felét adják a szolgáltatások, és a kormányzati cél az, hogy ez az ágazat lépjen hajtóerőként a feldolgozóipar helyébe. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők viszont arra figyelmeztettek, hogy a magánszektor beruházásai továbbra is gyengék, a kormányzati ösztönzéseket folytatni kell.

EKB EU PMI
Kapcsolódó cikkek