Magyar gazdaság

Lassan megy a pénzcsere Indiában

Az első néhány napban sok lesz a kényelmetlenség, de hosszabb távon ez az egész előnyös a gazdaságnak – ezekkel a szavakkal próbálta a hétvégén csillapítani a kedélyeket Arun Jaitley indiai pénzügyminiszter. A hatalmas országban ekkor már napok óta tartott a káosz azt követően, hogy Narendra Modi miniszterelnök kedden éjjel bejelentette: néhány órán belül kivonják a forgalomból a legnagyobb címletű bankjegyeket, vagyis az 1000 és az 500 rúpiást.

Indiában a vásárlások mintegy 80 százalékát készpénzben bonyolítják le, az ilyen tranzakciók mértéke helyi kutatások szerint meghaladja a 12 százalékát. A forgalom mintegy 86 százaléka a most érvénytelenné vált két bankjegyre jut.

A kormány szándéka azonban elsősorban nem az volt, hogy a korszerű fizetési módszerek felé terelje a tranzakciókat. Saját indoklásuk szerint azt akarták megakadályozni, hogy hamis indiai bankjegyekkel finanszírozzák a terrorizmust, kémkedést, kábítószer, fegyver és egyéb cikkek csempészését. Szakértők szerint azonban a rajta­ütésszerű lépésből, a pénzcsere módjából az látszik, hogy mindenekelőtt a feketegazdaságot akarják visszaszorítani, illetve adóztathatóvá akarják tenni az eddig készpénzben eldugott jövedelmeket. A Világbank 2010-ben az indiai GDP több mint 20 százalékára becsülte a feketegazdaság mértékét – emlékeztetett a BBC.

Az indiaiak most december 30-ig helyezhetik el a postán vagy bankfiókokban levő számláikon az érvénytelenné vált bankjegyeket, ám a 250 ezer rúpiánál (3700 dollár) nagyobb befizetéseket a számlavezetők kötelesek bejelenteni az adóhivatalnak. Ha a befizetett összeg valakinél nem egyeztethető össze a bevallott jövedelemmel, akkor az illető az adóhátralék 200 százalékáig terjedő büntetésre számíthat. A bankba betett pénzből korlátozottan lehet felvenni a következő hetekben, amíg nem lesz elég az új ötszázasból, illetve az ezres helyébe lépő 2000 rúpiásból.

Egyelőre azonban a fő gond az, hogy az új bankjegyekhez nehezen lehet hozzájutni, már csak azért is, mert kisebbek az eddigieknél, és az országban működő mintegy 200 ezer pénzkiadó automata átállítását szándékosan csak a bejelentés után kezdték meg. Hírügynökségi beszámolók szerint a legtöbb helyen egyelőre viszonylag nyugodtan állnak hosszú sorok a bankfiókok, illetve az ATM-ek előtt – ráadásul közüzemi számlákat és egyes államigazgatási fizetnivalókat még e hét elejéig ki lehet egyenlíteni a régi bankjegyekkel –, de a fővárosban vasárnap már volt, ahol a rendőrségnek kellett beavatkoznia.

gazdaság bankjegy India rúpia
Kapcsolódó cikkek