Magyar gazdaság

Véget ér a bóvlikorszak

Pénteken az utolsó nagy hitelminősítő, a Moody’s is visszaemelheti Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, ami erősítheti a forinteszközöket. A felminősítések sora pedig ezzel nem ér véget.

Magyarország a harmadik nagy hitelminősítő cégtől is visszakaphatja a befektetésre ajánlott adósbesorolást november 4-én. A Moody’s Investors Service szakértői pénteki felülvizsgálatuk során ugyanis arra juthatnak, hogy ismét biztonságosak a magyar adósságpapírok annyira, hogy már ne minősítsék azokat „bóvlinak”.

„Fel fogja minősíteni Magyarországot a Moody’s, de a Standard & Poor’s szeptemberi lépése után ez már nem lesz annyira meglepő a piac számára” – mondta a Világgazdaságnak Gárgyán Eszter, a Citi vezető közgazdásza. Az S&P szeptemberi felminősítése azért volt meglepő, mert a befektetési ajánlástól egy fokozattal elmaradó magyar adósságminősítés margóján stabil kilátást tartott érvényben a cég, és nem a felminősítésre utaló pozitívat.

A nagy hitelminősítő intézetek azért minősítik fel sorozatban Magyarországot, mert a kormány leszorította a költségvetési hiányt, csökken az államadósság, ezen belül mérséklődik a devizaarány, érdemben növekszik a gazdaság, és a folyó fizetési mérleg gigantikus többlete miatt csökken az ország sérülékenysége. Magyarország csaknem öt évet volt bóvliban, főképp azért, mert a hitelminősítők úgy ítélték meg: a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája rontja az üzleti környezetet, és visszaveti a növekedési kilátásokat.

Gárgyán Eszter arra számít, hogy a külföldiek érdeklődése még inkább élénkülni fog a magyar adósságpapírok után, ha a Moody’s felminősít, az igazi rali azonban a devizában nyilvántartott állampapíroknál érzékelhető. Az intézményi befektetők és nyugdíjalapok csak olyan kötvényeket tarthatnak, amelyek legalább két hitelminősítőnél befektetésre ajánlott sávban vannak, ez pedig már szeptember közepe óta adott. A Moody’s felminősítése az állampapír-kereslet növekedésével összefüggésben tovább erősíthetné a forintot is.

A hazai deviza a nyár végén megszokott, 308–312 közötti euróárfolyamról az S&P felminősítése után egészen 303-ig kapaszkodott, majd a Magyar Nemzeti Bank monetáris lazításának hatására ismét visszatért a jegybank számára kényelmesebb 310-hez közeli kurzushoz. Gárgyán Eszter szerint, noha a felminősítések és a gazdasági helyzet javulása is a forint mellett szól, a jegybank politikája gyengíti az árfolyamot. A likviditási helyzet lazulása – az MNB kiszorítja a bankokat az irányadó jegybanki eszközből –, a bankközi kamatok csökkenése, valamint a globális hozamok emelkedése is a forint erősödése ellen hat.

A Raiffeisen Bank közgazdászai úgy vélik, a felminősítések sorozata nem ér véget a Moody’s lépésével. Azt követően, hogy Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategória legalsó lépcsőfokára, nagyon jó esélyt látnak arra, hogy jövőre egy-két hitelminősítő intézet még feljebb emeli az adósságbesorolásunkat. A hazai makrogazdasági helyzet és a kilátások indokolttá teszik a további felminősítéseket, miután a a következő években magasabb fokozatra kapcsol, az államháztartási hiány továbbra is viszonylag alacsony maradhat, az államadósság GDP-arányos mutatója pedig töretlenül mérséklődik, miközben az megújításának a kockázatai csökkennek. „Noha távolabb kitekintve már kevésbé vagyunk optimisták, úgy gondoljuk, hogy a hitelminősítő intézetek a korábban indokolatlanul sötét makrogazdasági értékeléseiket fokozatosan a valósághoz igazítják, ennek az eredménye pedig a további felminősítések sorozata” – emelik ki a Raiffeisen szakértői.

A legtöbb elemző úgy gondolja, hogy a hitelminősítők le vannak maradva a piac mögött, sokak szerint már tavaly fel kellett volna minősíteniük a cégeknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az S&P lépése után a Világgazdaságnak azt mondta: a piac már évekkel ezelőtt visszaemelte az országot a befektetésre ajánlott kategóriába. Szerinte a hitelminősítések világában a befektetésre ajánlott kategóriába kerülés a legnehezebb akadály, Magyarország ezt sikerrel vette. Kiemelte: „Nem gondolom, hogy a jövőre nézve nem lennének pozitívak a kilátásaink: a piac magasabb kategóriára árazza Magyarországot.”

hitelminősítő bóvli
Kapcsolódó cikkek