Magyar gazdaság

Egy nap alatt csaknem 70 milliárdról döntött a kormány

Belehúzott a kiadási döntésekbe a kormány, az elmúlt két hétben közel 163 milliárd forintot osztott ki az idei büdzséből, ebből több mint 50 milliárd forintot a tegnap megjelent rendeleteiben

Több mint 15 milliárd forintért költözik majd a Várba a Belügyminisztérium 2018-ban, ám már az idén megkezdődhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) átköltözése az egykori pénzügyminisztérium épületébe, a Szentháromság térre – derül ki a tegnap megjelent Magyar Közlönyből. A kormány határozata értelmében az NGM átköltözése 3,9 milliárd forintba kerülhet majd – az összeget az idei költségvetésből kell előteremteni –, ám mindezek mellett 246 millió forintot biztosítanak a Magyar Nemzeti Levéltárnak az ingatlan „elhagyásával összefüggésben felmerülő levéltárszakmai feladatai és informatikai rendszerei áttelepítéséhez kapcsolódó kiadások fedezetére”. Ezzel az NGM átköltözésének teljes költsége meghaladja majd a 6,5 milliárd forintot, miután februárban a Forster Központ kapott 1,5 milliárd forintot azért, hogy az akció részleteit kidolgozza.

A kormány a tegnap megjelent határozataiban összesen 68 milliárd forint sorsáról döntött, ebből 53 milliárd érinti az idei költségvetést (a belügyi tárca költözése a 2018-as büdzsét terheli). A legnagyobb tétel a közoktatásnak engedélyezett túlköltés: a korábban meghatározott kereteken felül 30 milliárd forintot lehet fordítani a köznevelésre, míg egy átcsoportosítással további 18,5 milliárd forinttal egészítették ki a Modern Városok program keretét. A zalaegerszegi ipari park fejlesztésére 5,7, a nagykanizsaira majdnem 3, az érdire és a nyíregyházira 2,8, illetve 2,9, míg a békéscsabaira 4,1 milliárd forint jut az idei büdzséből.

A döntések illeszkednek az év végi jelentős kormányzati költekezési sorozatba: csak decemberben 163 milliárd forintot osztott ki a kabinet, ám a rendkívül kedvező költségvetési helyzet nyomán már korábban jelentős költekezésbe kezdett. Novemberben több mint 960 milliárd forint kiadási döntést hozott a kormány, ebből 800 milliárd egyetlen döntéshez kapcsolódik: az uniós kiadások keretének túllépését engedélyezte a kormány. Utóbbi az előfinanszírozáshoz jelent nagyobb segítséget, de az uniós elszámolású egyenlegben a kiadási tétel nem szerepel (ahogyan az aszfaltkeverőügy miatt korábban visszatartott, de most beérkező pénzek sem látszanak benne, lehetséges, hogy a rendkívüli kiadásoknak ez a tétel a forrása).

A kormány az idén megközelítőleg ezermilliárd forintot csoportosított át a költségvetésben: egyrészt elköltötte a százmilliárdos rendkívüli tartalékot, annyira, hogy decemberben utólag kicsit meg kellett emelni a keretet egy külön határozattal. Másrészt a kabinet felhasznált 114 milliárd forintot a tavaly megmaradt pénzekből. Harmadrészt átcsoportosított más tételekből 270 milliárd forintot, valamint elköltött a 80 milliárdos Országvédelmi Alapból 35 milliárdot. Nem utolsósorban pedig minden különösebb forrás megjelölése nélkül majd 470 milliárd forint kiadásról döntött. Ez utóbbira az államháztartási törvény azon módosítása adott lehetőséget, amely szerint a hiány-előirányzat tartása esetén a kormány szabadon dönthet a többletbevételek felhasználásáról. Mi­után novemberben is szufficittel zárt az államháztartás központi alrendszere, többletből pedig van bőven, nem volt akadálya a költekezésnek.

költekezés Belügyminisztérium NGM vár költségvetés
Kapcsolódó cikkek