Magyar gazdaság

Gyárfás lemondásának napján újabb 7,2 milliárd forintot kapott a vizes vb

Felélte az általános kormányzati tartalékot a kormány – a rendkívüli helyzetekre félretett százmilliárd forintból az utolsó legnagyobb tételt a vizes világbajnokság újabb kormányzati támogatása jelenti. A FINA megrendezéséhez a kormány a döntés szerint újabb 7,2 milliárd forintot ad. A döntés érdekessége, hogy épp tegnap jelentette be távozását a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás. A tegnapi Magyar Közlönyben összesen 45 milliárd forint sorsáról rendelkezik a kormány, a legnagyobb tételt az Eximbank 28,5 milliárd forintos tőkeemelése jelenti, amelynek a forrása az útfejlesztési keret – valószínűleg a fel nem használt összeget költik el ily módon.

A rendkívüli kormányzati tartalékból a Váci Fejlesztő Központ létrehozására 630 millió, a belügyi tárca igazgatási kiadásainak növelésére 1,6 milliárd forint jut, de kap még a keretből az Országos Széchényi Könyvtár és a Pesti Magyar Színház is. Ezekkel a döntésekkel a százmilliárdos tartalékkeret ki is merül az utolsó hónapra – a kormánynak azonban van bőven máshol is forrása. A hiánycél várható tartása esetén ugyanis felhasználhatóvá válnak a fejezeti tartalékok és az Országvédelmi Alap is: utóbbinál közel 50 milliárd forint áll még a Világgazdaság számítása szerint rendelkezésre – még úgy is, hogy a keretből 3,3 milliárd forintot azért a székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének támogatására elkülönítettek a kabinet tegnapi határozatával.

A kormány az idén saját hatáskörben eddig több mint 1600 milliárd forint elköltéséről döntött, részben azon – az idén kapott – általános felhatalmazás alapján, amely szerint, ha a hiánycélt be tudja tartani, tulajdonképpen szabadon határozhat a kiadásokról. Igaz: ebből 800 milliárd forint olyan uniós előlegkifizetést jelent, amelyre a fedezetet leginkább a Brüsszellel folytatott viták miatt az elmúlt évben zárolt, de az idén már megérkező pénzek jelentik. E nélkül számítva is több mint 800 milliárd forintról határozott az idén a kabinet: ilyen széles körű mozgástérre eddig nem volt példa. A határozatok legnagyobb része 333 milliárd forint forrásmegjelölés nélküli kiadási döntés, ezekkel tulajdonképpen az idei többletbevételeket költi el a kabinet. További 114 milliárdos tétel a tavalyi maradványok felhasználása, míg a kormány természetesen át is csoportosíthatott az egyes sorok között: az idén 236 milliárd forint sorsát határozta meg ily módon másként, mint ahogy azt az Országgyűlés eldöntötte.

Gyárfás Tamás FINA tartalék Gyárfás költségvetés
Kapcsolódó cikkek