Kifejtette: a 60 százalékos ráta az euróövezeti csatlakozásnál, illetve a túlzott deficiteljárásnál veszik figyelembe, de esetenként elég a csökkenő pályát felmutatni, példaként említette, Belgiumban és Olaszországban magasabb értéknél vezették be az eurót.
   
Hozzátette: Magyarországon 10-15 év alatt lehetne a 60 százalékos adósságrátát elérni, de ha a gazdasági növekedést 4 százalék fölé lehet gyorsítani, írországi példa alapján ezt az értéket 6-7 év alatt sikerülhet elérni, az Alaptörvényben szereplő 50 százalékos szint teljesítése pedig a következő lépcső lenne.
   
Barcza György elmondta: a magyar államadósság ráta egyenletesen csökken, 2010 végén 82 százalék volt, évente mintegy 1 százalékponttal mérséklődött, 2016 végén eléri a 73,5-74 százalék közötti értéket.
   
Az ÁKK vezérigazgatója szólt arról, hogy a visegrádi országokban 40-50 százalék között van az adósságráta. A magyar államadósságban a deviza arány 26 százalék, ez a visegrádi országokban a második legalacsonyabb, és ez biztonságot jelent, mert az árfolyamváltozás kevésbé módosítja az adósság mértékét.