Magyar gazdaság

Kötelezően nem nőtt a költségtérítés

Egyszerre csökkentette és növelte a munkáltatók kötelező utazási költségtérítését a kormány azzal, hogy megváltoztatta az erről szóló kormányrendeletet a hét elején. A változtatással rosszabbul jártak a hat-hét évesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők, ám sokkal jobban azok, akiknek ennél idősebb, de tíz év alatti gyerekük van.

A kormány rendeletének eredményeként mindössze 12 napig kaptak az eddigi 9 forint helyett biztosan 15 forintot utazási költségtérítésként azok, akiknek ez nem a cafeteriakeretükben, hanem kötelezően járt. A január 13-tól hatályos változások szerint ugyanis onnantól kezdve nem a személyijövedelemadó-törvényben meghatározott – elsejétől 15 forintra emelt – kilométerenkénti átalányt kell kifizetni a rendeletben meghatározott körnek, hanem annak csupán a 60 százalékát.

Ez 9 forintot jelent – éppen annyit, amennyit eddig volt kötelező kifizetni. Az átalány összege 2005 közepe óta változatlan – az akkori 9 forint ma már csak kevesebb mint 6,45-öt ér (az akkori árakon számolva az átlagos inflációval). Az emelést ezért tartották időszerűnek a szakértők – az a kormány nem mindenütt kívánta megadni a lehetőséget. Az új rendelkezések értelmében a 9 és 15 forint közötti összegről a munkáltató dönthet: vagyis ha akarja, adhatja (egyébként adómentesen) a támogatást – ám ez nem kötelező.

A rendelet értelmében utazási költségtérítést a munkavállalónak akkor kell adni, ha a dolgozó lakhelye és a munkahelye között nincs közösségi közlekedési kapcsolat (vagy ha van, de a munkarend miatt az nem vagy csak hosszú várakozással vehető igénybe). A díj jár még azon mozgáskorlátozottaknak is, akik nem tudják igénybe venni a közösségi közlekedést – és azoknak, akiknek kisgyermekük van.

Ez utóbbi kört azonban igencsak kiszélesítette a kormány. Az utazási költségtérítést ugyanis január 12-ig azoknak volt kötelező adni, akiknek a gyermekük óvodába vagy bölcsődébe járt. A rendelkezés azonban most már úgy szól, hogy a bölcsődei ellátást igénybe vevők mellett a tíz év alatti, köznevelési intézményben tanuló gyermekek szüleinek is jár a támogatás – ami több százezerrel növeli meg a potenciális igénybe vevők körét.

Könnyített lakhatási támogatás

Egyszerűsítette a kormány a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból adott lakhatási támogatás feltételrendszerét. Eddig akkor volt adható a legfeljebb havi 100 ezer forintos támogatás, ha a munkanélküli a lakhelyétől száz kilométerre – vagy oda-vissza számítva ötórányi utazásra – lévő cégnél tudott csak elhelyezkedni. Ám a támogatás már akkor is adható lesz, ha ez a távolság 60 kilométer: így az állam a munkanélküliek elhelyezkedését hasonló feltételekkel támogatja, mint amilyenekkel

a cégek segíthetik adómentesen a náluk elhelyezkedő, távolabb lakó dolgozókat.

a cégek segíthetik adómentesen a náluk elhelyezkedő, távolabb lakó dolgozókat. A kisiskolások szüleinek is jár a munkába járásuk után támogatás Fotó: AFP -->

utazás költségtérítés
Kapcsolódó cikkek