Magyar gazdaság

A Rothschild segíthet Görögországnak

A nagynevű Rothschild bankházat bízhatja meg Görögország, hogy segítsen visszatérni a kötvénypiacra, és elkerülni a fizetésképtelenséget – tudta meg a Financial Times.

A szerződés aláírására még február 20., vagyis az előtt sor kerülhet, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei összeülnek, hogy felülvizsgálják a görög mentőcsomagot. A Rothschild tanácsát a görög államadóssággal kapcsolatos összes témában kikérik majd, beleértve a hitelezőkkel – vagyis a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal (EKB) – folyó tárgyalásokat, az EKB kötvényvásárlási programjában való esetleges részvételt és az újbóli állampapír-kibocsátásokat. Ha Görögországnak sikerül visszatérnie a kötvénypiacra, a bankház bónuszt vehet fel.

A dél-európai ország jövőjével kapcsolatban egyébként a hitelezők véleménye eltérő – írja a Reuters. Az Európai Bizottság kifejezetten derűlátó, friss előrejelzése szerint az idén 2,7, jövőre pedig 3,1 százalékkal bővülhet az ország gazdasága. Az államháztartás elsődleges egyenlege jövőre az EU szerint 3,5 százalékos lehet, az IMF viszont csupán 1,5 százalékos többletet vár. A valutaalap szigorú: nem akar részt venni az újabb görög mentőcsomagokban, amíg nem garantálják, hogy az ország képes kikecmeregni az adósságspirálból. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója leszögezte: semmiféle engedményt nem hajlandó adni a görögöknek, amit más országok nem kapnának meg.

A görögök azt állítják: nem is akarnak extra engedményeket, csak szeretnék, ha az IMF méltányos feltételekkel hitelezné őket. Az Európai Bizottság is mellettük áll, a testület alelnöke, Valdis Dombrovskis úgy látja: az IMF túl pesszimista a görög növekedési és pénzügyi kilátásokkal kapcsolatban, és nem hajlandó a saját előrejelzéseit a tények és az aktuális adatok tükrében felülvizsgálni. A németek is teljes mellszélességgel kiállnak a görögök mellett.

„Egyben szeretnénk tartani az eurózónát, beleértve Görögországot is, és mindent támogatunk, ami segíti Görögországot. Ezért azt akarjuk, hogy sikeresen folytatódjék a mentőprogram” – idézte a Reuters Martin Schaefert, a német külügyminisztérium szóvivőjét.

A tét nem kicsi. Ha sikerülne megállapodni az IMF-fel, a görögök újabb, akár 86 milliárd eurós alaphoz kapnának hozzáférést, ami nagy segítséget jelentene egy nyáron lejáró 7,2 milliárd eurós adósságcsomag törlesztésében.

görög válság rothschild-bankház eurózóna
Kapcsolódó cikkek