Magyar gazdaság

Itt az első fontos határidő a jövedéki termékekkel foglalkozó cégeknek

Hamarosan itt az első fontos határidő, amely a jövedéki törvény hatálya alatt működő – dohányáruval, alkoholtermékekkel, üzem- és kenőanyagokkal, illetve energiatermékekkel foglalkozó - cégeket érinti.

Az új jövedéki törvény április elsején lép hatályba, de az engedélyköteles tevékenységek folytatásához a korábbi engedélyek megújítására van szükség – ezen határidőket összegzi Falcsik István, az RSM Hungary vám és jövedéki üzletágvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A régi jövedéki törvény (Jöt.) szerint végzett engedélyköteles tevékenységek folytatása érdekében a régi Jöt. szerinti kiadott engedélyek átváltása szükséges. Az engedélyek átváltása az engedélyes gazdálkodó nyilatkozatával történik, ezen nyilatkozat megtételére engedélytípustól függően eltérő határidők állnak a gazdálkodók rendelkezésére az alábbiak szerint.

Nyilatkozati határidők a jövedéki engedélyek kapcsán

A hatályos jövedéki törvény szerint engedéllyel rendelkezőknek, vagy nyilvántartásba vett személyeknek 2017. február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában kívánják-e folytatni.

A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyelrendelkezőknek a fenti nyilatkozatot 2017. március 10-ig kell kitölteniük, amelyben nyilatkoznak, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni.

A keretengedélyes gazdálkodóknak – tekintettel arra, hogy az új Jöt-ben kivezetésre kerül ez a tevékenység - 2017. március 31-ig van lehetőségük nyilatkozni, hogy megszüntetik a tevékenységüket, vagy azt adóraktár engedélyesként folytatják tovább.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi engedélyesnek – az adómentes felhasználót kivéve –, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, 2017. március 15 -ig megküldi az engedély/nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt/nyilvántartásba vételt majd 2017. március 29-ig adja ki a elektronikusan. A nyilatkozat megtételére a NAV_J30 jelű elektronikus nyomtatványon van lehetőség.

határidő jövedéki törvény kereskedelem
Kapcsolódó cikkek