Magyar gazdaság

Lázár a közfoglalkoztatottakról és az OLAF-jelentésről

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügyeként hivatkozott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró beruházására.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza.

A tárcavezető elmondta, hogy a fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. Ugyanakkor a problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Van olyan értelmezés, miszerint az állami pénzt a kormánynak azonnal vissza kellene követelnie - jegyezte meg.

Negyvenmilliárdos program indul közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci átvételéért

Negyvenmilliárd forintos programot indít a kormány, hogy minél több közfoglalkoztatottat vegyenek át a piaci munkaadók. A kabinet azt tervezi, hogy többlettámogatást kapnak azok a piaci munkaadók, amelyek közfoglalkoztatottakat vesznek át - mondta el Lázár János.

Jelezte, hogy jelenleg 216 ezer közfoglalkoztatott van, a kormány célja, hogy számuk a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen. Tájékoztatása szerint jelenleg 37 ezer olyan üres állás van, amelynek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség.

közfoglalkoztatott Lázár János Lázár 4-es metró OLAF
Kapcsolódó cikkek