Magyar gazdaság

A nyugdíjcsökkentés is felmerült a görög alkuban

Nem kommentálja Athén és az Európai Bizottság a Reuters értesülését, miszerint Görögország újabb megszorításokat vállalt a nemzetközi hitelcsomag esedékes részlete fejében. Szakértők állítják: a hírügynökség információi nem légből kapottak.

Megállapodott hitelezőivel Görögország a nyugdíj- és a munkaügyi reform folytatásában, valamint az energetikai és az állami kiadások csökkentésében. Mindez egy lépéssel közelebb viszi Athént az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megegyezéshez még az előtt, hogy április 7-én találkoznak az eurózóna pénzügyminiszterei – tudta meg a Reuters a görög hiteltárgyalásokon részt vevő forrásaitól. A hírügynökség szerint az értekezletig a felek véglegesítik legújabb megállapodásukat Görögországról.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Uniós szervezetek osztanak ételt Szalonikiben - Kép: AFP Uniós szervezetek osztanak ételt Szalonikiben - Kép: AFP[/caption]

A görögöknek júliusban jár le 7,5 milliárd eurónyi adósságuk, s ha a harmadik hitelprogramból nem kapják meg a következő részletet, akkor nem tudnak fizetni. A harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe Görögország hitelezői újabb megszorításokat sürgetnek 2019-re és 2020-ra. A Reuters szerint az EU és az IMF a nyugdíjak újbóli lefaragásáról már megegyezett az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánnyal. Két forrásból a hírügynökség arról értesült, hogy Athén 2019-ig vállalta, a 1 százalékával egyenértékű nyugdíjcsökkentést hajt végre. A nyugdíjak adómentes határának évi 6 ezer euróra történő csökkentésével ugyancsak 1 százalékot tudnának megspórolni a nemzeti össztermékből.

A munkaügyi reform vonatkozásában arról is megállapodtak, hogy Görögországtól már nem várják el, hogy tömeges elbocsátásokat hajtson végre az állami vállalatoknál, ahogyan azt az IMF korábban kérte. Megegyeztek viszont abban, hogy csökkentik a Public Power Corp. állami energetikai vállalat méretét, Athén vállalta, hogy eladja annak veszteséges széndivízióját.

A görög kormány azonban nem erősítette meg a Reuters értesüléseit, sőt, egy kormányzati tisztviselő azt közölte a hírügynökséggel, hogy nem is kommentálják azokat. Mint mondta: „Majd ha lezárjuk a tárgyalásokat, akkor hivatalos úton, nem szivárogtatásokkal fogjuk tájékoztatni a nyilvánosságot.” Nem erősítette meg az információkat az Európai Bizottság sem. Szóvivője, Annika Breidhardt nem volt hajlandó semmilyen formában kommentálni a sajtóban leírtakat.

Ennek ellenére egy másik, meg nem nevezett eurócsoport-közeli forrás is úgy látja, hogy valóban történtek mozgások a görögökkel való megegyezés tekintetében, de mint mondta, ilyen ügyekben minden az utolsó órákban szokott eldőlni és módosulni. A következő napokban minden kiderül, mivel hétfőn ülésezik az eurózóna munkacsoportja, amely előkészíti az anyagokat az április 7-i értekezletre. Addig pedig az asztalukra kell hogy kerüljön a megállapodás tervezete.

görög válság mentőcsomag Európai Bizottság IMF Görögország megszorítások
Kapcsolódó cikkek