Magyar gazdaság

Gazdasági előnyt hoz a kreativitás

Eddig a mennyiségi szempontok határozták meg a magyarországi munkahelyteremtést, ezért a multinacionális vállalatok is úgy tekintettek az országra, mint az olcsó munkaerő kiapadhatatlan forrására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára, Lepsényi István tegnap az Antall József Tudásközpont által rendezett think.BDPST című innovációs konferencián.

Az államtitkár hozzátette: a kormány által követett új irány az, hogy ha korlátozott létszámban is, de magasan képzett szakemberek várják a magyar piacon a nemzetközi szereplőket. Hazánk gyorsan zárkózik fel a fejlettebb országokhoz, amihez nagyban hozzájárul a kedvező infrastruktúra, mint például a 4G-s mobilinternet, amelynek nemcsak a fővárosban, hanem országszerte egyre nagyobb a lefedettsége.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: MTI Kép: MTI[/caption]

A politikus azt is elismerte, nehézséget okoz a digitális átállásban, hogy 20-22 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Lepsényi úgy látja, a digitális ipart nem lehet és nem is kell elkülöníteni a hagyományos ágazatoktól, így számottevő gazdasági növekedést hozhatna, ha a hazai vállalkozások fejlesztőket alkalmazva minél több digitális megoldást építenének be a munkafolyamataikba. Pawel Chorazy, a lengyel gazdasági tárca fejlesztési helyettes államtitkára ehhez annyit tett hozzá, hogy van előrelépés a visegrádi országokban, de messze van még az Egyesült Államok vagy Észak-Európa színvonala az innovációban.

Mint mondta, régiós sajátosság, hogy a határtalan kreativitás sem eredményez innovatív vállalatokat, az ígéretes ötleteket sokszor inkább értékesítik a fejlesztők, ez pedig cégkulturális hiányosságokra vezethető vissza. Chorazy szerint a lengyel út annyiban mindenképp eltér a magyartól, hogy a befektetési alapok létrehozása mellett az állami cégeket érdekeltté teszik abban, hogy pénzügyileg és szakmai együttműködéssel is támogassák a startupokat.

Előadásában George Friedman elemző, a Stratfor és Geopolitical Futures alapítója is arra hívta fel a figyelmet a modern kori ipari forradalom kapcsán, hogy a működésoptimalizáláson túl számos egyéb üzleti lehetőség rejlik az interneten összekötött eszközökben, az eddig strukturálatlan adathalmazok feldolgozásában vagy éppen a megosztásos gazdaságba való beágyazódásban.

Idén másodszor ad otthont Budapest a think.BDPST innovációs fórumnak, ahol a gazdasági élet, a kormányzat és a tudomány képviselői vitatják meg Magyarország és a régió kitörési pontjait a digitális gazdaság, a munkaerőpiaci változások, az oktatás megújulása, az egészségügy és a gyógyszeripar területén.

thinkbudapest digitális ipar innováció startupok kreativitás
Kapcsolódó cikkek