Magyar gazdaság

Gyorsan cserélődnek az új két- és ötezresek

Sokan találkozhattak már az új két- és ötezerforintos bankjegyekkel, március 1-jétől ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) forgalomba helyezte ezeket a címleteket. Már az első napon 1,6 millió darab 2000 forintos és 2 millió darab 5000 forintos bankjegy cserélődött le az új címletre. Ezek az értékek az egyes címletek forgalomban levő mennyiségének közel 7 százalékát érik el – derült ki az MNB közleményéből.

Az elmúlt hónapokban a készpénzellátási lánc szereplői megfelelően felkészültek a megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyek forgalomba kerülésére. Alkalmassá tették a bankjegyfeldolgozó és bankjegybefizető gépeket az új bankjegyek elfogadására, emellett az ATM-ek nagy többsége is már csak új 2000 és 5000 forintos címleteket ad ki a készpénzfelvételek során.

A jegybank a készpénzes szféra felkészülését aktívan támogatta. Az MNB folyamatosan nyújt ingyenes oktatást a megújított bankjegyekről a kiskereskedelmi pénztárosoknak. A lakosság tájékoztatása céljából tájékoztató kiadványokat, plakátokat, szórólapokat juttatott el a kereskedelmi egységekhez, valamint a hitelintézeti és a postafiókokhoz.
A 2000 és az 5000 forintos bankjegyek darabszámukat tekintve külön-külön is a legkisebb arányban vesznek részt a készpénzforgalomban, így a bankjegykibocsátás jelentette alkalmazkodási terhek optimalizálása érdekében a pénzügyi közvetítői szektor, a pénzfeldolgozók, valamint a bankjegyelfogadó és -feldolgozó gépek gyártói és üzemeltetői szempontjából e címletek kibocsátásának azonos időpontra való időzítése volt a legcélszerűbb megoldás.

Az új ötezres azért lett sárga alapszínű, mert a felhasználók – kiemelten a lakosság – számára a bankjegyek használata során a legfontosabb szempont az egyes címletek egyszerű és magabiztos azonosíthatósága. Ezért a megújított forint-bankjegysorozat képi megjelenését úgy határozta meg az MNB, hogy az egyes címletek egymástól markánsan és egyértelműen megkülönböztethetők legyenek.

A jelenleg forgalomban levő – 2016 előtt kibocsátott – régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja őket, s a készpénzes vásárlások alkalmával 2017. augusztus 1-jétől már csak az új címletekkel fizethetünk. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

új kétezres készpénzforgalom új ötezres bankjegy
Kapcsolódó cikkek