Magyar gazdaság

Júniustól jön az ünnepi zárvatartás Szlovákiában

Andrej Kiska szlovák államfő nemrég aláírta a munka törvénykönyvének módosítását, amely az összes ünnepnapra kiterjeszti a kötelező boltzárat, azaz a mostani 3,5 nap helyett évente 16 napon át lesznek részlegesen vagy teljesen zárva a szlovákiai üzletek. A következő napokat érinti az ünnepi nyitvatartás: január 1., január 6., nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, május 1., május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 1., november 17., december 24. (12 óra után), december 25. és december 26. A módosítás júniusban lép hatályba.

Május 8-án, szeptember 1-jén és november 1-jén a virágboltok nyitva tarthatnak, és a korlátozás természetesen nem vonatkozik a benzinkutak működésére.

Az államfő egyben aláírta a hulladéktörvény módosítását, amely 2018. január 1-jétől megtiltja, hogy az üzletek ingyen adják a vevőknek a műanyag táskákat, az úgynevezett reklámtáskákat. A táskák ára nincs szabályozva, ebből adódóan a kereskedők által kért minimális összeg 1 cent lehet.

Az Európai Bizottság adatai szerint Szlovákiában egy lakos évente átlagosan 466 darab reklámtáskát használ el, miközben az uniós átlag 200 darab körüli. „A könnyű műanyag táska az értelmetlen környezeti terhelés szimbólumává vált. A vásárló gyakran kevesebb mint egy óráig használja, csak addig, amíg hazaviszi az árut az üzletből. Viszont a környezetet minden egyes táska még évtizedekig szennyezi – mondta Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter. Az uniós előírás értelmében a tagállamoknak vagy fizetőssé kell tenniük a műanyag táskákat, vagy egyéb eszközökkel el kell érniük, hogy 2019 végéig a fejenkénti évi átlagos táskahasználat 90 darabra csökkenjen.

ünnep ünnepi zárvatartás Andrej Kiska Szlovákia
Kapcsolódó cikkek