Magyar gazdaság

Most felpörög a magyar gazdaság

A legfrissebb LeadING HUBE indikátorok szerint a gazdasági növekedés jelentős javulása várható az első fél évben – közölte Virovácz Péter, a bank vezető közgazdásza. Az első két hónap tényadatai vegyes, de inkább pozitív képet festenek a gazdaságról, miközben a bizalmi indikátorok is javuló tendenciát mutatnak.

Az ipar egyértelműen pozitív meglepetésnek tekinthető a maga 4,5 százalékos éves bázisú növekedésével az első két hónapban. Eközben a kiskereskedelem szolgáltatja a „negatív” meglepetést, hiszen csak 2,9 százalékos éves növekedést mutat január–februárban. Az építőipar hozta a várt felpattanást, köszönhetően az alacsony bázis és a beinduló uniós projekteknek is.

A rendelésállományok tekintetében mind az ipar, mind az építőipar esetében van okunk a további bizakodásra – írta Virovácz. A felmérésen alapuló, vagyis „puha” indikátorok szintén javuló fogyasztói és vállalati bizalomról árulkodnak.

Mindezek alapján a Leading HUBE mutatók összességében egy erősödő gazdasági növekedést valószínűsítenek hazánkban a következő hónapokban. Az üzleti ciklus indikátoraink továbbra is alátámasztják az első fél évben várt intenzív gyorsulásra vonatkozó előrejelzésünket. A hó/hó LeadING HUBE továbbra is pozitív trendet mutat 2016 nyarától indulva, míg az év/év mutató némi lassulást jelez a második fél évre, főként a bázishatások miatt.

A szakértő 3,3 százalékos GDP-növekedést vár 2017 első negyedévére, és az eddigi adatok alapján ezt akár meg is haladhatjuk.

GDP ING Bank ipar
Kapcsolódó cikkek