Magyar gazdaság

Visszalépés lenne, ha Athén elhagyná az euróövezetet

Németország igyekszik a többsebességes Európa irányába terelni az uniót, és komoly visszalépés lenne, ha Görögország elhagyná az euróövezetet - mondta Pócza István a Századvég kutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, Frank-Walter Steinmeier pár hete megválasztott német szövetségi elnök athéni hivatalos látogatása szimbolikus jelentőséggel is bír. Elmondta, többen tartottak attól, hogy újból gazdasági válság kezdődhet Görögországban, ami magával ránthatja az euróövezetet.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Uniós szervezetek osztanak ételt Szalonikiben - Kép: AFP Uniós szervezetek osztanak ételt Szalonikiben - Kép: AFP[/caption]

Ezért is fontos a német államfő látogatása, valamint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter jelzése, hogy továbbra is támogatják Görögország gazdasági életben tartását, ami politikai stabilitást is biztosítja - fejtette ki.

Regős Gábor az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában kifejtette: csak a következő hitelrészlet visszafizetéséig oldják meg az ország helyzetét, mivel a hiteleket arra veszik fel, hogy a korábbiakat vissza tudják fizetni.  Most a kiadások visszafogásával próbálkoznak: 2019-re adóemelést terveznek, 2020-tól pedig nyugdíjcsökkentést, de ezek az intézkedések csak a pénzügyi mutatókat javítják, gazdasági növekedést nem fognak hozni. (A görög alkuban a nyugdíjak csökkentése is felmerült.)

A hitelezők deregulációt várnak el az országtól, ami azt jelenti, hogy a külföldi tőke beáramlását segítik és könnyítik az elbocsátásokat. Regős Gábor szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felvetette az leírását, de felmerült az eurozónából való kilépés is, amely szerinte kockázatos, de a drachma visszavezetésével a fizetőeszköz azonnal leértékelődne, így versenyképesebb lenne a gazdaság, de a hiteleket változatlanul euróban kellene törleszteni és ennek mértéke a leértékelődéssel emelkedne.

görög válság eurózóna Görögország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek