Magyar gazdaság

Teljes káoszt okozhat a rögtönzött görög sztrájk

Sztrájksorozat kezdődött Görögországban: a tervezett megszorítások elleni tiltakozások miatt megbénult a hajóközlekedés, és a mai napon az újságok sem jelennek meg.

Sztrájksorozat bénítja meg Görögországot: a tervezett megszorítások, mint például a nyugdíjrendszerben életbe lépő szigorítások és a nyugdíjak csökkentése miatt, több szakszervezet is 48 órás sztrájkba kezdett. A tengerészek munkabeszüntetése miatt teljesen leállt mára a hajóközlekedés a Jón- és az Égei-tengeren, a kompok sem futottak ki. Azok a szigetek, amelyek nem rendelkeznek saját repülőtérrel, gyakorlatilag így két napra elszakadtak a külvilágtól. Aki repülővel térne vissza a nyaralásáról, annak sincs szerencséje: a légiirányítók négy órás munkabeszüntetése ma várhatóan padlóra küldi a légiközlekedést. Emiatt több nemzetközi járat is jelentős késéssel közlekedhet, és nagyszámú belföldi járatot várhatóan törölnek majd a nap folyamán.

Az országban ragadt turisták hiába keresik fel a látványosságokat: ezek jelentős része is zárva lesz, így a tervezett diáklátogatások is elmaradnak. Szerencsére ez a diákokat nemigen fogja zavarni, mivel nekik nincs ma iskola, miután a tanárok is sztrájkolnak, ezért nem kell orvosi igazolást szerezniük az otthonmaradáshoz. Igaz, aki ma látogatná meg orvosát, az is zárt ajtókra találhat, mivel az egészségügyi dolgozók jelentős része is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Az ország helyzetéről nehéz tájékozódni, mert kedden az újságírók is sztrájkoltak, ezért ma nem jelentek meg a napilapok és a rádióból, illetve a televíziókból is hiányoztak a hírek. Aki pedig közvetlenül tiltakozna az államnál a fennakadások miatt, annak is várnia kell, mert az állami alkalmazottak és hivatalnokok is sztrájkolnak.

A három legnagyobb görög munkavállalói érdek-képviseleti szövetség, az ADEDY, a GSEE és PAME azért szólította fel munkabeszüntetésre a tagjait, mert hamarosan elfogadásra kerül az újabb megszorításokat tartalmazó törvénycsomag. Ebben többek között a nyugdíjrendszer újabb szigorítása, a munkanélkülieknek járó támogatások és más szociális kiadások újabb csökkentése is a tervek között szerepel, összesen 4,9 milliárd euróval fogva vissza a görög állami kiadásokat.

sztrájk görög válság Görögország megszorítások
Kapcsolódó cikkek