Magyar gazdaság

Átláthatóbbá tennék a cégek működését

Egyértelműsítené a cégeknek nyújtott székhelyszolgáltatással kapcsolatos elvárásokat az Igazságügyi Minisztérium, ilyen szolgáltatásra nem lehetne határozott idejű szerződést kötni.

Egyértelműsítené a cégeknek nyújtott székhelyszolgáltatással kapcsolatos elvárásokat az Igazságügyi Minisztérium. A jogszabálytervezet értelmében ilyen szolgáltatásra nem lehetne határozott idejű szerződést kötni, kivéve, ha a cég létesítésére is határozott időre kerül sor. A megállapodást követő egy éven belül a rendes felmondás jogát a felek nem gyakorolhatják. Székhelyül csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a megbízott szolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, vagy amelyre használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték. Ha a cég székhelyszolgáltatást vesz igénybe, a cégjegyzékben közölni kellene a központi ügyintézés helyét is.

A cég a szerződésben köteles meghatározni azon iratait, amelyeket a székhelyen kíván őrizni. Kötelezően ebbe a körbe tartoznak a cégiratok, a hatósági engedélyek, az adóhatósághoz történő adatbejelentési kötelezettségekkel összefüggő iratok, valamint a számviteli törvény szerinti beszámolók. Kötelező maradna a cég nevének feltüntetése a székhelyen. A tervezet értelmében a szerződés megszűnésekor a megbízott köteles a nála lévő iratokat és az ingóságokat az azokra vonatkozó jegyzékkel együtt a cégnek átadni. A szolgáltató köteles átvenni a cégnek címzett küldeményeket, és egy napon belül értesíteni a céget ennek tényéről. A jogszabályt már július elsején hatályba léptetnék úgy, hogy a már fennálló székhelyszolgáltatásra vonatkozó jogviszonyt a felek legkésőbb 2017. augusztus 31-ig lennének kötelesek megfeleltetni az új szabályozásnak.

székhely cég
Kapcsolódó cikkek