Magyar gazdaság

Túl veszélyesek a magyar munkahelyek

Továbbra sem jogkövetők a magyar munkaadók. Az első negyedévben a cégek 77 százalékánál talált szabálytalanságokat a munkavédelemben az ellenőrző hatóság.

Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, az ellenőrzés alá vont mintegy 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságokat az ellenőrök – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentéséből, amelyet a tárca honlapján tettek közzé. A munkaügyi ellenőrök nyolcvan esetben összesen 38,27 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki az év első három hónapjában. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél 59 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, 69,5 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot – írta a Magyar Idők.

Ez az arány szinte megegyezik az előző év azonos időszakában mért adattal, amikor az alkalmazottak 64,2 százalékánál találtak rendellenességet. A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 30,7 százalékának ráadásul súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Sajnálatos módon ez az arány is alig tér el a 2016 első negyedévében mért 30,3 százaléktól.

Az ellenőrzések elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a gépipar, a mezőgazdaság, az egészségügyi, szociális ellátás és a bányászat területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése jellemzően gyakrabban előfordul, ráadásul súlyosabb formában. Az összes intézkedés 58 százaléka munkavédelmi, 27,8 százaléka munkabiztonsági, 14,2 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt ebben az időszakban – ismertették. A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások 7,8 százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, 7,3 százaléka pedig a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott.

munkavédelem jogsértés hatósági ellenőrzés bírság
Kapcsolódó cikkek