Magyar gazdaság

Nagyot lendít a világgazdaságon a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia 2030-ra 14 százalékkal növelheti a globális GDP-t – derül ki a PwC friss kutatásából.

A mesterséges intelligencia 2030-ra 14 százalékkal növelheti a globális GDP-t – derül ki a PwC friss kutatásából. Ez a növekedés nagyobb, mint hogyha a globális gazdasági teljesítményhez még egyszer hozzáadnánk Kína és India jelenlegi össztermékét.

A jelentés szerint a legkiemelkedőbb eredményt 2030-ra Kína érheti el a mesterséges intelligencia hasznosításának terén: 26 százalékkal növelheti a GDP-jét, míg Észak-Amerika 14,5 százalékos növekedést érhet el. Európa és Ázsia átlagosan 9-12 százalékos gazdasági bővülést jegyezhet majd a mesterséges intelligenciának köszönhetően, a fejlődő országokban azonban kevesebb mint 6 százalékos lesz a javulás ugyanezen időszakban.

Robotok a Brémai Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóintézetében. Fotó AFP/DPA

Egyetlen szektor vagy üzletág sem vonhatja ki magát a mesterséges intelligencia hatása alól – állítja a PwC vezető kutatója, Gerard Verweij, aki szerint azon vállalatok, amelyek nem tudják alkalmazni a mesterséges intelligenciát, lemaradnak versenytársaiktól költségek és tapasztalat terén is, ennek következtében a piaci részesedésük jelentős részét elveszíthetik.

globális GDP mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek