Magyar gazdaság

Kiárusítják a brókercégek hagyatékát

Harmadáron vitték el a Quaestor egyik lejárt tartozását, a Buda-Cash egyik bankjának ATM-jeire pedig egyetlen ajánlat sem érkezett, hiába hirdetik egyre olcsóbban.

Az irányár alig harmadáért, 70 millió forintért adta el végül a felszámoló a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. követelését. A két és fél évvel ezelőtt botrányos körülmények között csődbe ment Quaestor csoport holdingcégének felszámolója egyébként nem a pénzügyi cégek felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), hiszen ez a cég nem tartozott a jegybank felügyelete alá, így felszámolóként a Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. értékesítheti a vagyonát.

A Kvantál eredetileg 198,9 millió forintért hirdette meg a Quaestornak a végelszámolás alatt álló Kenese Golf Project Sport- és Ingatlanfejlesztő Kft.-vel szembeni lejárt, biztosíték nélküli tőkekövetelésből és üzletikamat-követelésből összeálló tartozását, a nyertes pályázó – vélhetően egy követeléskezelő – azonban érthetően ennek csak a töredékét volt hajlandó kifizetni a már több mint egy éve nem törlesztett követelésért.

Ez is eredmény azonban ahhoz képest, mennyire nehezen halad a 2015 tavaszán csődbe ment brókercégek vagyonának értékesítése. A PSFN legutóbb, augusztus közepén a Hungária Értékpapír és a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó BRB Bank ingatlanjait és ingóságait hirdette meg. A Hungáriánál két csomag ingóságot próbál eladni a felszámoló, az egyik pakk számítástechnikai eszközökből áll, és valamivel több mint 2,76 millió forint a kikiáltási ára, a másikban bútorok, asztalok, székek, szekrények vannak, ezekért 1,19 millió forintot remélnek.

A BRB Bank vagyonából hét felcsúti és egy váli ingatlant hirdettek meg, ezek közül a legértékesebb egy olyan telek, amelyen két ikerház is található, ezek irányára 43,4 millió forint. A PSFN júniusban már megpróbálta eladni ezt az ingatlant, akkor valamivel több mint 52 millió forintért hirdette meg, de 34 millió forintnál többet senki sem kínált a házakért, így érvénytelen maradt az ajánlat. A többi felcsúti ingatlanért ezúttal összesen 22,6 milliót szeretne kapni a felszámoló, a lakóházként nyilvántartott, valójában azonban beépítetlen váli terület irányára 2,1 millió forint.

Egyre olcsóbban hirdetik meg a BRB ingóságait is az elektronikus értékesítési rendszerben. A PSFN áprilisban még 9,9 millió, júniusban már csupán 6,9, most pedig 5,94 millió forintért kiáltotta ki a hitelintézet 14 bankjegykiadó automatáját. A korábbi pályázatokra nem érkezett ajánlat. Öt festményt is hirdet a felszámoló a BRB vagyontárgyai közül, kettőt egy csak „Paulay”-ként megnevezett művész, hármat pedig Biai Simon István készített.

Van még két kisebb ingóságcsomag, amelyet eladna a PSFN a BRB hagyatékából. Az egyikben egyebek között klíma, videó, riasztó, bútorok, széf, szekrény, bojler, falikút, tűzoltó készülék, hűtő, mikrohullámú sütő, kávéfőző és egy ATM, a másikban pénzszámláló, elektronikus érkeztető bélyegző, UV-vizsgáló, páncél- és multiszéf található. Az első pakk irányára 2,549 millió forint, a második csomagot 1,336 millió forintért adná el a felszámoló.

brókercég Quaestor Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek