Magyar gazdaság

Milliárdos tőkeinjekció szőlőfelvásárlásra

A közel ezer kistermelőtől szőlőt felvásárló Grand Tokaj Zrt.-nek juttat az idei költségvetésből egymilliárd forintot a kormány, valamivel több, mint 330 millió forintot pedig a tavalyi maradványból kap a cég.

A közel ezer kistermelőtől szőlőt felvásárló Grand Tokaj Zrt.-nek juttat az idei költségvetésből egymilliárd forintot a kormány, valamivel több, mint 330 millió forintot pedig a tavalyi maradványból kap a cég – értesült a Világgazdaság. Az állami mankóra azért van szüksége a Grand Tokajnak, mert egyébként nem lenne képes időben kifizetni a szőlőtermelőket. A kormány a múlt héten tárgyalta az előterjesztést, és a még nem végleges határozattervezetben az is szerepel, hogy a kabinet megállapítása szerint nem jó irányba halad a Grand Tokaj gazdálkodása, ezért meg kell vizsgálni a társaság felszámolásának lehetőségét. A cég ügyeit ismerő forrásunk szerint erre ugyanakkor csak jövőre, már a választások után kerülhetne sor.

A Világgazdaság más forrásai ugyanakkor úgy értesültek, hogy az egymilliárd forinton felüli részt nem felvásárlásra, hanem kapacitásbővítésre kapja a Grand Tokaj. Az állam 2013 és 2015 között kiemelten támogatta a tokaji állami borászatot: ebben az időszakban összesen több mint 12 milliárd forint állami támogatást juttatott a cégnek tőkeemelés és címén. Ennek ellenére a társaság eredményessége romlott, több mint 3,6 milliárd forint üzemi szintű veszteséget halmozott fel, miközben saját tőkéje 3,8 milliárd forinttal csökkent. A korábban Tokaj Kereskedőház Zrt. néven működő társaság mintegy 1150 hektárról gazdálkodik, amelyből csupán 70 hektár a saját tulajdona.

A Grand Tokaj épp a hétvégén jelentette be, hogy szeptember 16-án megkezdte a szőlő felvásárlását: 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron veszi a sárgamuskotályt. A cég honlapján Goreczky Gergely vezérigazgató azt közölte, hogy a muskotályparcellával rendelkező korábbi partnerek kiértesítése már megtörtént, a szerződéskötés elindult. Az idei szüret újdonságaként pedig arról beszélt, hogy az eredetvédett „tokaji” kategória mellett „zempléni” kategóriában is vásárolnak fel szőlőt, amiért kilónként 80 forintot fizetnek. A Grand Tokaj céljaként továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlását jelölte meg, ezért a késői szüretelésű termés beszállítására ösztönzik a termelőket, amelyért magasabb árat fizetnek.

A furmint és a hárslevelű, valamint a késői szüretelésű szőlők felvásárlásának részleteit várhatóan a jövő héten ismerhetik meg a termelők. A cég azt is közölte, hogy a tokaji száraz és félédes borok alapanyagát szőlőt szintén 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron tervezik felvásárolni, amire a próbaszüretek eredményei alapján várhatóan szep­tember végén, október elején kerül sor.

Tokaj Grand Tokaj Zrt. szőlő
Kapcsolódó cikkek