Magyar gazdaság

Nagy bajban van az egyik legnagyobb orosz bank

Az eszközállománya alapján 12. legnagyobb orosz pénzintézet szerdán mentőövet kért a jegybanktól.

Az orosz központi bank még nem döntött a kérdésben, ha elfogadja a kérést, akkor ez lesz a második eset, hogy a jegybank konszolidációs alapja segítségével húz ki a bajból egy bankot. Három hete a legnagyobb orosz magánbank, az Otkrityije kapott mentőövet. A B&N bankot 1993 októberében alapították, fő részvényesei 59,4 tulajdoni hányaddal Mihail Sishanov és 39,4 százalékkal Mihail Gucerijev.

A banknak csaknem 500 tagból álló fiókhálózata van Oroszországban, a magánbetétek alapján a 8., eszközállománya alapján pedig a 12. legnagyobb bank. Szakértők rámutattak arra, hogy több orosz bank helyzete romlott amióta a jegybank a bankszektor megtisztítása érdekében számos szigorú előírást hozott, többek között a tartalékképzés növeléséről a nem fizető hitelek esetében.

A Fitch Ratings hitelminősítő a múlt hónapban azt írta, hogy a B&N és az Otkrityije azon néhány orosz bank egyike, ahonnan a betétesek több pénzt vontak ki, mint amennyit betettek. Az orosz jegybank a napokban ismertette, hogy az orosz bankágazaton belül a lakossági betétek nagysága 5 százalékkal csaknem 25 ezer milliárd rubelre (1 rubel=4,44 forint) nőtt az idei első nyolc hónapban.

orosz bank orosz jegybank
Kapcsolódó cikkek