Magyar gazdaság

Új adót vetnek ki az Emirátusokban az alacsony olajár miatt

Duplájára emelik a cigaretta és az energiaitalok árát az Egyesült Arab Emírségekben, ezt az újonnan létrehozott adóhivatal elnöke jelentette be. Az állam az alacsony olajárak miatt kieső bevételeket próbálja meg pótolni, küszöbön az áfa bevezetése is.

Fogyasztási adót vezetnek be és ezáltal duplájára emelik a cigaretta és az energiaitalok árát október elsejétől az Egyesült Arab Emírségekben – jelentette be az újonnan létrehozott adóhivatal elnöke szerdán.

A cigarettára és az energiaitalokra 100 százalékos, a szénsavas üdítőkre pedig 50 százalékos fogyasztási adót vetnek ki. Jelenleg egy doboz cigaretta 2 dollártól 2 dollár 70 centig terjedő összegbe, egy doboz energiaital pedig 1,35 dollárba kerül.

Khaled Bustani, az Egyesült Arab Emírségek adóhatóságának vezetője
Forrás: AFP

A döntés illeszkedik az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállama – Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Bahrein, Omán és az Egyesült Arab Emírségek – által kötött megállapodásba, amelynek értelmében bevezetik az általános forgalmi adót. A cél az, hogy az olajárak csökkenése miatt kieső költségvetési bevételeket pótolni tudják más úton.

A hat országban január 1-jétől a szolgáltatások és az áruk túlnyomó többségére egységesen 5 százalékos áfát vetnek ki. A kőolaj hordónkénti ára a 2014 nyarán elért 110 dollárról 27 dollárra zuhant 2016 januárjára, majd 50 dollár körül stabilizálódott. Ilyen ár mellett csak Kuvait tudja egyensúlyban tartani költségvetését, az Egyesült Arab Emírségeknek ehhez legalább 67 dolláros olajárra lenne szüksége.

A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a költségvetési kiadások megnyirbálásának és egyes adók bevezetésének révén a hat ország folyó fizetési mérlegében 26 milliárd dollár többlet keletkezhet, szemben a tavalyi 28 milliárd dollár hiánnyal.

Egyesült Arab Emírségek gázolajár áfa
Kapcsolódó cikkek