Magyar gazdaság

Ukrajna szabadulna a veszteséges cégektől

Három és fél ezer állami céget adna magánkézbe az idén az ukrán kormány. A zömében veszteséges, hatalmas adóssággal küzdő cégekért azonban nem kapkodnak a befektetők még egyhrivnyás jelképes áron sem.

Ukrajnában az idén és tavaly is elszabotálták a kormány privatizációs terveit. A sorozatos kudarcok azonban nem szegték kedvét a kijevi kabinetnek, Volodimir Hrojszman miniszterelnök újra nagyszabású magánosítási elképzeléseket jelentett be 2018-ra vonatkozóan.

A jövő évi költségvetési tervezet 189 milliárd hrivnyás (7,2 milliárd dollár) bevétellel számol. Az állami vagyonkezelő alap azt a feladatot kapta a kabinettől, hogy a következő évben 893 állami tulajdonú vállalatot próbáljon meg elárverezni. Vitalij Trubarov, a vagyonalap megbízott vezetője – elődjének a becsődölt privatizáció miatt kellett távoznia – ugyanakkor aggódik a bejelentett számok miatt. Szerinte nagyon sok cég nincs olyan állapotban, hogy privatizálni lehessen. Külön gondot okoz, hogy a kormány 389 ilyen vállalatot kíván eladni, de közülük csak 153 van az alapkezelőnél, 105-öt még nem adtak át, 64 likvidálás alatt áll, a többi pedig akkora adósságot halmozott fel, hogy már negatív a piaci értéke. Megoldási javaslatként felmerült: a legproblémásabb cégeket 1 hrivnyás szimbolikus áron értékesítsék.

Az idén három és fél ezer állami cég értékesítéséről volt szó, ám a folyamat egy helyben topog. A legnagyobb közülük az odesszai kikötői üzem, amelyet már tavaly is meghirdettek 13,175 milliárd hrivnya (501 millió dollár) bevezető áron, de nem talált érdeklődőre. Most azt ígérik, az év végéig eladják; más kérdés, hogy pillanatnyilag még azt sem tudják, milyen áron írják ki a licitet.

Volodimir Hrojszman tájékoztatása szerint az idén eladni kívánt 3,5 ezer állami cég együttvéve 87 milliárd hrivnya (3,3 milliárd USA-dollár) veszteséget hozott össze. A kormányfő ezért is sürgeti mihamarabbi privatizációjukat. Érvelése szerint csak a stratégiai fontosságú vállalatokat kell meghagyni. Arra nem lát esélyt, hogy a veszteséges cégek talpra álljanak – a társaságokat átszövő korrupció miatt sem.

Az ukrán költségvetés tavaly 17 milliárd hrivnyás (647 millió dollár) privatizációs bevétellel számolt, de csak 189 millió hrivnya (7,2 millió dollár) folyt be. 2015-ben még kevesebb folyt be az állami értékesítéséből, akkor csupán 151 millió hrivnyával (5,75 millió dollár) gazdagodott a költségvetés.

Ukrajna privatizáció
Kapcsolódó cikkek