Magyar gazdaság

Emelni kell a béreket, de sok cég nem tudja miből tegye

A szakszervezet képviselői igyekeznek mindenhol megjelenni, és megvizsgálni a lehetőségeket, a cégek óvatosak, a legtöbben még nem tudják, miből gazdálkodják ki a béremeléseket – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a keddi Magyar Nemzetben.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a keddi Magyar Nemzetben kifejtette:

elképzelhető, hogy bizonyos tevékenységeket kiszerveznek majd. Megszüntethetik például a pékségeket, hátha külsős cégek olcsóbban végezhetik majd ezt a munkát.

Sáling szerint a legfontosabb, hogy ha emelkedik a szakmunkás-bérminimum – a bolti dolgozók 80 százaléka dolgozik ennyiért -, akkor ehhez arányosítani kell a többiek fizetését.

A legtöbben még nem tudják, miből gazdálkodják ki a béremeléseket
Forrás: AFP

A napokban vitáztak a Metróval, ahol igen feszült a helyzet, leginkább a létszámhiány miatt – emlékeztetett a szakszervezeti vezető. Hozzátette: ráadásul a középvezetők bérét nem sikerült megfelelően arányosítani a és a szakmunkás-bérminimum idei kötelező emelése óta. Két héten belül konkrétabb tájékoztatást kapnak, de jelenleg úgy néz ki, akár tiltakozásig is eljuthat az ügy – mondta Sáling József, aki szerint a legtöbb cégnél hasonló a gond, összetorlódtak a bérek és óriási a létszámhiány.

A Tescónál lezárták a sztrájkot, megszűntek a sztrájkbizottságok, de egy komoly bértárgyalás még hátravan idén. Szinte minden multinál és diszkontnál bejelentkeztek bértárgyalásra, ennek nyomán az Auchan már előre hozta a kötelező béremelést – olvasható a lapban.

multi béremelés szakmunkás gazdaság
Kapcsolódó cikkek