Magyar gazdaság

Megállíthatatlanul dübörög idén a román ipar

Több mint 12 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában az év első nyolc hónapjában az ország statisztikai intézete szerint.

Az év első nyolc hónapjában 12,2 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A bővülés főként a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek esetében az új megrendelések 22,6 százalékkal nőttek. Augusztusban az új megrendelések 17,3 százalékkal emelkedtek a tavalyi nyolcadik hónaphoz képest. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első nyolc hónapban 10,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, augusztusban ez a bővülés 13,5 százalékos volt a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten.

A román ipari termelés 8 százalékkal nőtt az első hét hónapban. A nyolcadik hónapra vonatkozó eredményeket várhatóan csütörtökön közlik.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az első nyolc hónapban a román 9,6 százalékkal, 41,023 milliárd euróra nőtt, az 12,2 százalékkal, 48,905 milliárd euróra bővült. A külkereskedelmi mérleg hiánya 7,882 milliárd euróra emelkedett, ami 1,733 milliárd euróval nagyobb a tavalyi első nyolc hónapban jegyzett értékhez képest.

https://www.vg.hu/gazdasag/nagyon-porog-gazdasag-szomszedunkban-642629/

ipari megrendelések Románia bővülés gazdaság
Kapcsolódó cikkek