Magyar gazdaság

Peking még inkább megnyitja piacát a külföldi befektetők előtt

A vezető kínai részvények 26 hónapos csúcson zártak szerdán, miután Hszi Csin-ping elnök egy modern szocialista ország felépítését, egy „új korszak” elindítását ígérte a kommunista párt ötévenként megrendezett, egyhetes kongresszusát megnyitó pekingi beszédében.

Hszi a jelenleginél virágzóbb Kína képét vázolta fel több mint háromórás beszámolójában, hangsúlyozta a korrupció és a jövedelmi különbségek megszüntetésének, valamint a környezetvédelemnek a szükségességét.

Hszi Csin-ping elnök egy modern szocialista ország felépítését ígérte a kongresszuson
Forrás: AFP

Világossá tette, hogy nem tervez politikai reformokat. A gazdaságot illetően viszont Kína megkönnyíti majd a piacához, így a szolgáltató szektorához való hozzáférést a külföldi befektetők számára, amelyek ezentúl „igazságosabb” bánásmódra számíthatnak – jelentette ki. Megígérte azt is, hogy továbbmennek a pénzügyi rendszer piacorientált átalakításában, tovább szigorítják majd a szabályozást ezen a területen, jobban koordinálják a fiskális és monetáris politikát, valamint folytatják és elmélyítik az állami szektor reformját.

Az elnök célja szerint Kína 2020-ra „mérsékelten virágzó társadalommá”, 2035-re „alapvetően” modern szocialista országgá, 2050-re pedig vezető globális befolyással rendelkező modern szocialista „nagyhatalommá” válik.

Valószínűleg Donald Trump elnök „Amerika az első” jelszavára adott válaszként Hszi megígérte, hogy Kína teljes mértékben nyitott marad a világra, együttműködik a többi országgal a klímaváltozás elleni küzdelemben. „Egyetlen ország sem képes egymagában szembeszállni az emberiséget érintő rengeteg kihívással; egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy visszavonuljon az önként vállalt elszigetelődésbe” – fogalmazott.

Közölte: a kommunista párt úgy tervezi, hogy 2050-re a kínai lesz a világ egyik legerősebb hadserege, de országa soha nem fog globális hegemóniára törekedni. A kínai elnök egyetlen szóra sem méltatta Észak-Koreát és az ország fegyverkezési programját, bár Phenjan küldött üdvözletet a kongresszusnak.

https://www.vg.hu/gazdasag/kina-reformintezkedeseket-varnak-piacok-653187/

pártkongresszus külföldi befektetők Kína
Kapcsolódó cikkek