Magyar gazdaság

Újra lendületben az euróövezet ipara

A júniusi és júliusi stagnálás után augusztusban emelkedésnek indultak az ipari termelői árak az euróövezetben – mutatják az Európai Unió statisztikai hivatalának kedden közzétett adatai.

Az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben augusztusban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, az unió egészében pedig 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. Júliusban az euróövezetben nem változtak, az 28 tagállamában pedig 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Forrás: AFP

Éves összevetésben az euróövezet 19 tagállamában augusztusban 2,5 százalék, az EU-ban pedig 2,9 százalék volt az ipari termelői árak növekedésének üteme.

A 0,3 százalékos euróövezeti áremelkedés főleg annak tudható be, hogy az energiaszektorban 0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, ezt kiszűrve csak 0,1 százalékkal emelkedett az árindex.

Az EU egészében regisztrált 0,4 százalékos áremelkedésben is az energiaszektor játszotta a legnagyobb szerepet, itt 1,1 százalék volt az áremelkedés, míg az energia szektort nem számítva csak 0,1 százalékkal ment föl az árindex.

Havi összevetésben a legnagyobb árnövekedést az Eurostat szerint Magyarországon, Szlovákiában és Nagy-Britanniában regisztrálták augusztusban, mindhárom országban 0,9 százalék volt az áremelkedés üteme, míg Svédországban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelői árindex.

Tavaly augusztussal összevetve 7,2 százalékos áremelkedéssel Belgium vezeti a listát, majd Bulgária (5,9 százalék), Észtország (5,7 százalék) és Nagy-Britannia (5,1 százalék) következik.

növekedés euróövezet stagnálás ipar
Kapcsolódó cikkek