Magyar gazdaság

Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Fitch

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A hitleminősítő egyúttal jelentősen javította a magyar GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát is.

A Fitch idei menetrendjében ez volt a második és egyben utolsó kitűzött felülvizsgálati dátum. A Moody’s és a Standard & Poor's is végzett már, így az idén már egyik nagy nemzetközi hitelminősítő sem vizsgálja a magyar szuverén osztályzatot. A hitelminősítőknek a megadott időpontokban nem kötelező felülvizsgálnia az osztályzatokat, hiszen az csak az előzetes beterjesztést írja elő a cégeknek.

A Fitch a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról.

Nagyobb növekedést várnak

A kilátásjavítás mellett a Fitch emelte a magyar gazdaság növekedésre vonatkozó prognózisát is: a hitelminősítő 2017-re 3,7 százalékos GDP-növekedést vár, míg 2018-ra 3,5 százalékos bővülést a tavalyi 2,2 százalékos növekedést követően. A Fitch májusban még az idei évre 3,2 százalékos, a jövő évre vonatkozóan pedig 3,3 százalékos bővülést prognosztizált.

A hitelminősítő kiemelte, hogy saját kritériumai által kialakított becslése szerint a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója az idén a 9 százalékára csökkent a 2014-ben mért 53 százalékról. A Fitch Ratings szerint a magyar NXD-pozíció fokozatosan közelít a cég listáján „BBB” osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós jelenleg mínusz 1 százalékos mediánértékéhez. A hitelminősítő szerint e folyamat hajtóerői közé tartoznak a magyar folyómérleg-egyenleg magas többletei, az Európai Uniótól érkező folyósítások, valamint a magánszektorban és a közfinanszírozási szférában végbement külső adósságleépítés.

A felminősítés lehet a következő lépés

Lehetett számítani arra, hogy a Fitch pozitív döntést hoz az országgal kapcsolatban, de ez inkább későbbre volt várható, a mostani döntés a felminősítés előszobája – vélekedtek az MTI-nek szakértők. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerin az eddigi stabil kilátás pozitívra javítása azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet.

Ugyanígy vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is: „ez a felminősítés előszobája”, így – amennyiben nem romlanak a gazdasági folyamatok – egy éven belül arra lehet számítani, hogy az adósság-besorolás egy fokozattal javul. Forián-Szabó Gergely, az Amundi budapesti befektetési csapatának vezetője szintén azt emelte ki, hogy jövőre újabb felminősítésnek ágyaz meg a mostani bejelentés.

Legutóbb, október végén a Moody’s vizsgálhatta volna felül a magyar adósbesorolást, azonban a hitelminősítő – idén harmadszor – sem vizsgálta a magyar osztályzatot, így azt továbbra is a befektetési kategória alapszintjén tartja nyilván, ami a Moody’s értékelési skáláján a „Baa3”-at jelenti, amire továbbra is stabil kilátást tart érvényben.

Befektetésre ajánlott a magyar adósság

A magyar államadós-besorolás tavaly került vissza a befektetési kategóriába: elsőként a Fitch tavaly májusban, majd az S&P tavaly szeptemberben minősítette fel a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába a magyar államadósságot. A Moody’s tavaly novemberben tette meg ugyanezt. Ezt akkor egyebek mellett azzal indokolták, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett, javul az adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a gazdaság külső sérülékenysége.

Az S&P után már a Fitchnél is pozitív a kilátás
Forrás: AFP

Így jelenleg, tavaly november óta mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar adósbesorolást.

Kedvező kilátások

Az S&P idén augusztusban lépett, és felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot. Indoklása szerint a magyar reálgazdasági és külső fizetési mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását. Ezt korábban a Moody’s is kedvezően ítélte meg: a cég tavaly júniusban pozitívra javította a magyar bankrendszerre adott kilátását, amit a múlt hónap végén megerősített.

A Moody’s akkor közölte azt is, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról. Úgy vélték, hogy a devizaalapú lakossági hitelek két évvel ezelőtti átváltása megszüntette a forint esetleges meredek leértékelődéséből eredő banki hitelkockázatokat a lakossági szektorban.

Varga: Magyarország jó úton jár

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország jó úton jár, ezt a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombat reggeli közleményében.

Varga Mihály elmondta: a Fitch Ratings elsősorban Magyarország pénzügyi sérülékenységének jelentős csökkenését emelte ki. Saját módszertanuk szerint a nettó külsőadósság-mutató, amely az állam és a magángazdaság külföldi tartozásait jelzi, 2014-ben még a GDP 53 százalékán állt, idén pedig már csak 9 százalék volt. Ez a folyamatos törlesztéseknek és a magas folyó fizetési többletnek is köszönhető – emelte ki a miniszter.

A Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság, és várakozásuk szerint 2019 végére a GDP 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta. Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni – jelezte Varga Mihály.

Nemcsak az mértéke, hanem a szerkezete is fontos; a Fitch pozitívan értékelte a belföldi befektetők súlyának emelkedését és a devizaarány jelentős csökkenését is – fűzte hozzá.

A gazdasági növekedést a hitelminősítő várakozásai szerint a belső kereslet élénkülése fogja hajtani, köszönhetően a magas foglalkoztatottságnak és a bérek gyors emelésének. Az újrainduló hitelezés és az uniós források a beruházásokat fogják felpörgetni, és az európai országokból erős lesz a kereslet a magyar áruk iránt – emelte ki a miniszter. Jól látszik, hogy külföldön is elismerik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásait, csak a mértékben van eltérés a kormányzati várakozáshoz képest – mondta.

Varga Mihály emlékeztetett: a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már kettő, a Fitch és a Standard & Poor's is a felminősítésre utaló pozitív kilátást tart érvényben. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarország – jelentette ki a miniszter az NGM közleménye szerint.

hitelminősítő hitelminősítés Fitch Ratings Fitch
Kapcsolódó cikkek