Magyar gazdaság

A Moody's idén harmadszor sem nyúlt a magyar besoroláshoz

A hitelminősítő nem vizsgálta a magyar adósbesorolás osztályzatát, így azt továbbra is a befektetési kategória alapszintjén tartja nyilván, ami a Moody's értékelési skáláján a „Baa3”-at jelenti.

A Moody's idén harmadszor, egyben utoljára vizsgálhatta volna felül a magyar szuverén osztályzatot. A hitelminősítő a korábban megadott márciusi és júliusi időpontokban sem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így akkor sem volt osztályzatmódosítás. Ez ugyanis nem kötelező a hitelminősítőkre nézve, hiszen az csak az előzetes beterjesztést írja elő a cégeknek, azaz azt, hogy az adott évben mikor kívánják végrehajtani az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálatát.

Befektetési kategóriában az magyar adósosztályzat

A Moody's tavaly novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Ezt akkor egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett, javul az adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a gazdaság külső sérülékenysége.

Szintén a befektetési ajánlású kategória alapszintjén tartja nyilván a magyar besorolást a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is – mindkét cégnél „BBB mínusz” szinten van a magyar államadós-osztályzat. Elsőként a Fitch tavaly májusban, majd az S&P tavaly szeptemberben minősítette fel a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába a magyar államadósságot.

Kedvező kilátások

Azóta a S&P – egyedüliként a három nagy cég közül – augusztusban már lépett, és felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot. Indoklása szerint a magyar reálgazdasági és külső fizetési mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását. Ezt korábban a Moody's is kedvezően ítélte meg: a cég tavaly júniusban pozitívra javította a magyar bankrendszerre adott kilátását, amit a múlt hónap végén megerősített. A cég akkor közölte azt is, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról. Úgy vélték, hogy a devizaalapú lakossági hitelek két évvel ezelőtti átváltása megszüntette a forint esetleges meredek leértékelődéséből eredő banki hitelkockázatokat a lakossági szektorban.

A napokban két bankot ugyanakkor felminősített a Moody's: a hitelminősítő csütörtökön a K&H Bank, pénteken az OTP Bank betéti besorolását javította többek között az eszközminőség, tőkehelyzet és a nyereségesség javulása miatt.

hitelminősítő hitelminősítés Moody's Moody's Investors Service
Kapcsolódó cikkek