Magyar gazdaság

Több mint 30 milliárd eurót utaltak tavaly az EU lakói

Az Európai Unió lakói tavaly 30,3 milliárd eurót utaltak a közösségen kívüli országokba, szemben az egy évvel korábbi 31,3 milliárd euróval – derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból.

Mivel az EU-ba való személyes utalásokból származó pénzbeáramlás a világ többi részéről 2016-ban csak 9,9 milliárd eurót tett ki, az egyenleg erősen negatív, -20,4 millió euró. Az Eurostat tájékoztatása szerint a magánszemélyek átutalásainak többsége a bevándorlók származási országukba küldött pénzáramaiból állnak. A legmagasabb pénzbeáramlást a harmadik országokból Portugáliában (3,3 milliárd euró) és Lengyelországban (3 milliárd euró) vették nyilvántartásba.

Ennek eredményeként a két utalási irányból származó legnagyobb többletet (2,8 – 2,8 milliárd euró) Lengyelországban és Portugáliában regisztrálták 2016-ban. Míg az ilyen szempontból legnagyobb negatív egyenleget Franciaországban és az Egyesült Királyságban mutatták ki.

Forrás: Shutterstock

Magyarország egyenlege 2016-ban 563 millió euró volt, amivel a hatodik helyre került. Előttünk végeztek az említett kedvező egyenleggel a lengyelek és a portugálok, illetve 2,2 milliárd eurós plusszal a románok, 860 millió eurós többlettel a bolgárok és 66 millió euróval a litvánok.

Azok között a tagállamok között, amelyekre vonatkozóan az adatokat közzétették, a személyes átutalások kiáramlása a legmagasabb, 10 milliárd euró Franciaországban volt 2016-ban. Az Egyesült Királyság 7,1 milliárd euróval a második, Spanyolország pedig 6,8 milliárddal a harmadik helyre került.

Eurostat átutalás pénzbeáramlás EU
Kapcsolódó cikkek