Magyar gazdaság

Ukrajna elvan az IMF nélkül is

Előreláthatóan az IMF és Ukrajna között a jelenleg élő hitelmegállapodás is dugába dől, miután a hitelező gázáremeléshez köti a következő részletek folyósítását. Az ukrán pénzügyminiszter szerint a pénzre már nincs is szükség.

Több ukrán gazdasági elemző állítja, hogy eljött az ideje a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való szakításnak. Viktor Szkarsevszkij közgazdász szerint az IMF-től kapott úgyis csak a valutatartalékok megszilárdítását célozza. A pénzügyi stabilitás megőrzése persze fontos cél, de azt szerinte más módon is garantálni lehet. Úgy látja, országának már nem is volna szüksége ezekre a hitelekre.

Forrás: AFP

Vszevolod Sztepanyuk közgazdász egy túszejtőhöz hasonlította a washingtoni székhelyű hitelezőt, miután a nyugdíj- és az egészségügyi reform után az IMF legújabban ahhoz kötötte Kijev újbóli megsegítését, hogy a 2018-as költségvetésben megemelt lakossági gázárral számoljanak. Sztepanyuk nem lát semmi okot a gázáremelésre, hiszen az ukrán állami gázszolgáltató, a Naftogaz így is egymilliárd dolláros profittal zárta az előző évet. Az elemző biztos abban, hogy 2019 elején az IMF mindentől függetlenül utalja majd Kijevnek a soron következő, 1,9 milliárd dolláros hitelt. Már csak azért is, hogy ne kerüljön veszélybe a saját pénze, hiszen Ukrajnának a jövő év első negyedében kétmilliárd dollárt kell törlesztenie az IMF felé.

Ukrajna szeptemberben hárommilliárd euró értékben dobott államkötvényeket piacra az IMF-nél kedvezőbb kamatfeltételekkel, így már nem égető számára a valutaalap hitelinjekciója. Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter fel is vetette, hogy országának nem kell feltétlenül folytatnia az együttműködést a valutaalappal. A miniszter közösségi oldalán azt írta:

Végig kell vinni a 2015-ben négy évre megkötött együttműködési megállapodást, de ez egyben az utolsó lesz.

Az IMF 2015 márciusában négyéves, 17,5 milliárd dollár keretösszegű hitelegyezményt kötött Ukrajnával. Ez a korábbi, 2014-ben tető alá hozott megállapodást váltotta fel, amelyet nem sikerült megvalósítani. A program keretében Kijev eddig négy részletben összesen 8,38 milliárd dollár hitelt kapott.

Ukrajna 25 éve vette fel a kapcsolatot az IMF-fel, amellyel 1994 és 2013 között öt hitelprogramot indított el, de egyiket sem sikerült befejezni. Rendre az történt, hogy miután Ukrajna a megajánlott hitelkeretből lehívott néhány részletet, a programot le kellett állítani, mert az ukrán kormány nem hajtotta végre a megállapodás feltételeit.

IMF Ukrajna pénzügyi stabilitás
Kapcsolódó cikkek