Magyar gazdaság

Egységesen ötszázalékos áfát kértek a turizmus-vendéglátásban

További áfacsökkentést kért a bérfejlesztés érdekében a turizmus-vendéglátás ágazat – mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

További áfacsökkentést kért a bérfejlesztés érdekében a turizmus-vendéglátás ágazat – mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Szerinte a költségvetési bevételek ezzel nem csökkennének, és az újabb áfamérséklésről még decemberben is lehet döntés. Januártól mindhárom áfakulcs, vagyis a 27, a 18 és az 5 százalékos egyaránt jelen lesz a turizmus-vendéglátásban. A kereskedelmi vendéglátás áfája tovább csökken, az idei, már 18 százalékra apasztott mértékről jövőre 5 százalékra, a munkahelyi és a közétkeztetés viszont továbbra is 27 százalékot adózik, míg a szállodaszektorban maradna az idei évtől élő 18 százalékos kulcs. A VIMOSZ a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével együtt éppen ezért újrahangszerelve nyújtotta be a Nemzetgazdasági Minisztériumnak javaslatát az ágazatban egységesen 5 százalékos áfakulcs bevezetésére.

Forrás: MTI | Fotós: H. Szabó Sándor

Gál Pál Zoltán elnök lapunknak kifejtette: szakmai indoklásukban a rendkívüli munkaerőhiánnyal küzdő ágazat számára nem adócsökkentést kérnek, hanem fedezetet a számottevő jövedelemfejlesztésre. A kormányzat költségvetési pozíciója nem romlana azzal, ha nem áfasoron, hanem járulék- és szja-soron tudná beszedni a forrásokat – vélte a VIMOSZ elnöke, aki úgy értékeli, hogy indoklásukat már megértették és elfogadták kormányzati körökben, csak még nem sikerült megfelelő volumenű politikai támogatást szerezniük, vagyis már nem a szándék kérdéses, csak a döntés időpontja. Az ágazati optimizmust nem rontja le, hogy már december van, hisz kedvező adódöntés után nem kell harminc napnak eltelnie a változtatás életbelépéséhez, vagyis ha a következő hetekben dönt a kormány, akkor már januártól élhet a kedvező adókulcs.

Az eddigi áfacsökkentést dicséretesnek tartja a munkaadói szövetség, amelynek elnöke szerint az út másik fele még mindig előttük áll, hiszen a 18 százalékos szállodai áfa jelentős versenyhátrányt okoz a versenytárs piacokkal összehasonlítva. Idén nagyon jó szezont zárt a szállodaszektor, lehet, hogy éppen ezért vár még a kormányzat a további áfacsökkentéssel. Az adózási javaslatcsomag másik fontos eleme a munkahelyi és közétkeztetés negatív adómegkülönböztetésének megszüntetése, vagyis 27 százalékos kulcsának a kereskedelmi vendéglátásban hamarosan érvényesíthető 5 százalékos mértékre csökkentése. Emellett egy fontos egyszerűsítő, adóracionalizálási döntést szorgalmaz a VIMOSZ: azt, hogy az éttermekben a helyben fogyasztott és az elvitelre kért ételekre egyetlen áfakulcsot, az 5 százalékost alkalmazhassák.

áfa-csökkentés VIMOSZ turizmus-vendéglátás
Kapcsolódó cikkek