Magyar gazdaság

Elfogadta a jövő évi költségvetést a görög parlament

Minimális többséggel jóváhagyta a görög parlament a jövő évi költségvetést, az utolsót, amelyet a válságellenes program keretében kellett kialakítani.

A 153:144 arányban támogatott költségvetés adósságszolgálat nélküli elsődleges többlete a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,82 százaléka az idénre várt 2,44 százalék után. Jövőre gyakorlatilag az idei szinten stagnál az államadósság, ami a GDP 180 százaléka körüli.

A görög költségvetés jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol az idei 1,6 százalék után. A kormány várakozása szerint a munkanélküliségi ráta az idei 21,7 százalékról jövőre 20,2 százalékra mérséklődik.

Görögország gazdasága azt követően dőlt kis híján romba, hogy kiderült, az előző évtized kormányai eltitkolták az államháztartás valós számait; a költségvetés hiánya és az államadósság is az egekbe szökött. Görögország 2010 óta 260 milliárd euró értékben több mentőcsomagot is kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az Európai Uniótól (EU) és az eurózóna tagállamaitól, cserébe viszont bele kellett egyeznie, hogy szigorú államháztartási reformot, sorozatos megszorításokat hajtanak végre a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében.

A válság következtében a gazdasági kibocsátás mintegy negyedével csökkent, és munkahelyek tízezrei szűntek meg, ami miatt a munkanélküliség évek óta 20 százalék feletti.

https://www.vg.hu/gazdasag/tovabb-nohet-jovore-gorog-gazdasag-687309/

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek