Magyar gazdaság

Megsínylette az ünnepeket a német ipar

Csökkent Németország ipari termelése októberben az előző hónaphoz képest, ami a gazdasági minisztérium magyarázata szerint annak tudható be, hogy a harmadik negyedév kezdetén az ünnepek miatti munkaszüneti napokat sok munkavállaló megtoldotta és hosszú hétvégére ment.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított előzetes adatok szerint 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberhez képest. Elemzők 1,0 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónap halovány teljesítménye után. Szeptemberben 0,9 százalékos visszaesést mértek, míg augusztusban 2,6 százalékos növekedést, ez az utóbbi több mint hat év legerősebb üteme volt.

Forrás: AFP

Az energiatermelést és az építőipart nem számolva a német ipar termelése 2,0 százalékkal csökkent havi összevetésben októberben. Az energiatermelés 5,1 százalékkal nőtt, de a termelési eszközök gyártása 2,7 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése 2,6 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,3 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben a nyersadatok szerint 2,7 százalékkal nőtt Németország ipari termelése októberben az előző hónapban mért 4,1 százalékos növekedés után. Elemzők 4,3 százalékos emelkedést vártak.

A német gazdasági minisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy az ipar megrendelésállománya kedvezően alakult, és főleg az optimistább üzleti várakozások arra utalnak, hogy az ipar továbbra is jól teljesít majd.

Októberben 0,5 százalékkal emelkedtek a német ipari megrendelések, elsősorban az euróövezeten kívüli kereslet növekedésének köszönhetően.

Németország visszaesés ipar
Kapcsolódó cikkek