Magyar gazdaság

A munkavállalók érdekében lépne az EU

Átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről szóló irányelvre vonatkozó új javaslatot fogadott el, amely kiegészíti és aktualizálja azokat az érvényben lévő kötelezettségeket, amelyek értelmében a munkavállalóknak tájékoztatást kell kapniuk a munkakörülményeikről – közölte Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos csütörtökön.

A javaslat új minimumkövetelményeket irányoz elő azzal a céllal, hogy valamennyi munkavállaló – beleértve az atipikus szerződéssel foglalkoztatott munkavállalókat is – kiszámíthatóbb és egyértelműbb munkakörülmények között dolgozhasson.

Forrás: AFP

A javaslat olyan intézkedéseket is előirányoz, amelyek a munkáltatókra háruló adminisztratív terheket csökkentik, például az információk elektronikus benyújtása révén. Az új szabályok emellett egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak a vállalkozásoknak, aminek köszönhetően kevesebb lesz a joghézag és a belső piacon tisztességesebb lesz a verseny.

Az irányelv hatálya alá kerülnek olyan foglalkoztatási formák, amelyek jelenleg kiesnek a szabályozások alól. Ide tartoznak a háztartási alkalmazottak, a marginális részmunkaidős munkavállalók vagy a nagyon rövid szerződéssel rendelkező munkavállalók, és a szabályozást az olyan új foglalkoztatási formákra is kiterjesztenék, mint a behívás alapján való alkalmazás, az utalványrendszerben való foglalkoztatás és a platformokon keresztül való foglalkoztatás.

Olyan új minimum jogokat is bevezet a tervezet, mint a változó munkaidő mellett foglalkoztatottak esetében a kiszámíthatóbb munkához való jog, egy biztosabb foglalkoztatásra való váltás kérelmezésének lehetősége, a kérelemre való írásbeli válaszhoz való jog, valamint a fizetésbe beleszámított kötelező képzéshez való jog.

munkakörülmények foglalkoztatás EU uniós irányelv
Kapcsolódó cikkek