Magyar gazdaság

NAV-pótlékot hozhat a rossz elszámolás

A képzett fejlesztési tartalék összegét az adott év december 31-ig kell átvezetni a lekötött tartalékba a társasági adóról, illetve az osztalékadóról szóló törvény alapján.

A képzett fejlesztési tartalék összegét az adott év december 31-ig kell átvezetni a lekötött tartalékba a társasági adóról, illetve az osztalékadóról szóló törvény alapján. Ha a vállalkozás a tartalékképzés évé­ben csökkenti az eredménytartalékát, annak osztalékfizetésre felhasz­nálható része is csökken. Bagi Márta, a Crowe FST adótanácsadási part­nere szerint ha a tag­gyűlés hatásköre az erről szóló döntés, akkor annak határozata a képzés és átvezetés bizonylata, de dönthet az ügyvezetés, a gazdasági vezető is.

A fejlesztési tartalék képzése a 9 százalékos társasági (Tao.) mellett is jelentős adott évi Tao.-alap-csökkentő tétel lehet, hiszen az adózás előtti eredmény 50 százalékáig, legfeljebb 500 millió forint összegben képezhető. Az adótanácsadó jelezte: fontos, hogy olyan számviteli bizonylat támassza alá a könyvelést, amely megfelel a számviteli törvény előírásainak.

Bagi Márta szerint tisztában kell lenni a felhasználásra vonatkozó előírásokkal, például azzal, hogy milyen beruházásra, illetve meddig kell felhasználni. Ha akár a képzés, akár a felhasználás nem felel meg az előírásoknak, akkor a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal együtt kell megfizetnie a vállalkozásnak – figyelmeztetett a Crowe FST szakértője.

 

NAV ELSZÁMOLÁS tao
Kapcsolódó cikkek