Magyar gazdaság

Pénzügyi tudatosságra nevelné a kormány a lakosságot

Döntöttek a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiáról.

Döntött a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégia elfogadásáról – az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégia (2017–2023) kapcsán a kormány felkérte Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert, hogy „a Nemzeti alaptanterv megújítására irányuló egységes, tudományosan megalapozott szakmai javaslat kidolgozása során vegye figyelembe a stratégia céljait, és a Nemzeti alaptantervből levezetendő tantervek koherens és korszerű rendszerében úgy érvényesítse azokat, hogy

a tanulók életkorának és előzetes tudásának megfelelő, használható gazdasági és pénzügyi tudást oktatás valósuljon meg

és váljon általánossá”. A tárcavezetőnek erre 2018. augusztus végéig adtak időt.

https://www.vg.hu/penzugy/elkeszult-penzugyi-tudatossag-nemzeti-strategia-699583/

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is kapott feladatot: a készpénzkímélő fizetési eszközök használatát illetően a magyar lakosságnak is el kell érnie az európai uniós átlagot. Mindehhez a jegybank elnökével közösen kell kidolgozniuk egy többéves cselekvési tervet.

A Miniszterelnökségnek a nemzetgazdasági tárcával és a Központi Statisztikai Hivatallal közösen kell gondoskodnia arról, hogy „2018-tól rendelkezésre álljanak a stratégia megvalósításának mérésére szolgáló, a pénzügyi tudatosság szempontjából releváns indikátorok”.

A határozat szerint december 15-ig el kell készíteni az első kétéves cselekvési terv részleteinek kidolgozását, míg jövő év január végéig a stratégiához kapcsolódó médiakampányt is biztosítani kell.

pénzügyi tudatosság Magyar Közlöny kormány kormányhatározat
Kapcsolódó cikkek