Magyar gazdaság

A belső kereslet miatt csökkenhetett a fizetési mérlegtöbblet

Az Európai Unióból beáramló tőkeátutalások növekvő felhasználásának köszönhetően a magyar gazdaság külső finanszírozási képessége csökkent – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Fizetési mérleg jelentésében.

A harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete a 3,9 százalékát tette ki, ami továbbra is jelentősen meghaladja a régiós országokban tapasztalható értéket, a külső finanszírozási képesség pedig a GDP 5,2 százalékára mérséklődött. Az előző, tavalyi második negyedévben a folyó mérleg GDP-arányos többlete 4,8, a finanszírozási képesség 6 százalékos volt.

Az MNB szerint a csökkenés ellenére továbbra is számottevő külső finanszírozási képesség mérsékelte az ország külső adósságát, enyhítette a gazdaság külső sérülékenységét.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Forrás: Móricz-Sabján Simon

A szufficit csökkenése mögött a külkereskedelmi többlet mérséklődése, valamint a jövedelemegyenleg hiányának emelkedése állt, amit némileg ellensúlyozott a transzferegyenleg többletének kismértékű emelkedése, amely azonban továbbra is elmarad a korábbi években megszokott szinttől. Az áruegyenleg többletének jelentős csökkenése egyrészt a fokozódó belső felhasználás hatására emelkedő importhoz, másrészt a nyári gyárleállások következtében lassuló exporthoz volt köthető – állapította meg a jelentés.

A harmadik negyedévben folytatódott a jövedelemegyenleg hiányának a tavalyi év vége óta tartó fokozatos emelkedése, ami nagyobb részt

a külföldi tulajdonú vállalatok növekvő profitjával, kisebb részt az egy évnél rövidebb ideig külföldön dolgozó rezidensek munkavállalói jövedelmeinek mérséklődésével állt összefüggésben.

Ezt részben ellensúlyozta a külföldi hitelek kamategyenlegének kismértékű javulása, elsősorban az alacsony hozamkörnyezetnek és a bruttó külső mérséklődésének köszönhetően – olvasható a jelentésben.

A harmadik negyedévben az EU-tól származó nettó tőketranszfer beáramlás négy negyedéves értéke 1,9 milliárd eurót, míg a folyótranszfer nettó beáramlása 1,4 milliárd eurót tett ki. A jelentés emlékeztet arra is, hogy az EU-támogatások felhasználása az előző évben a 2007-2013-as költségvetési ciklus lezárása miatt jelentősen visszaesett.

Ennek következtében 2016 negyedik negyedévének végén a transzferegyenleg a külső egyensúlyi pozíció csökkenésének irányába hatott, ugyanakkor a tavalyi második negyedévtől az új ciklushoz tartozó források beáramlásának köszönhetően jelentősen javult a helyzet.

A jelentés kitér arra is, hogy a devizatartalék mérséklődése mellett a rövid lejáratú külső adósság is jelentősen csökkent a harmadik negyedév végére, így a devizatartalék továbbra is érdemben meghaladta a befektetők által is kiemelten megfigyelt szintet. A devizatartalék tavaly szeptember végi 22,2 milliárd eurós értéke meghaladja a rövid külső adósság 18,7 milliárd eurós állományát. A Guidotti-Greenspan mutató feletti mozgástér így 3,5 milliárd euró volt a harmadik negyedév végén, amely továbbra is biztonságos szintet jelent – állapította meg az MNB.

mérlegtöbblet jövedelem egyenleg MNB külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek