Magyar gazdaság

Brüsszeli jóváhagyással viszi az FGSZ az MGT-t

Az ügylettel az a kettősség szűnik meg, amelyben egymás mellett élt egy közel országos lefedettségű és egy egyvezetékes rendszer.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. megvásárolja a

Forrás: AFP

Zrt.-t (MGT) az államtól. Az ügyletről ellátásbiztonsági megfontolásra hivatkozva döntött a kormány a Magyar Közlöny szerint. A szerződéseket 2018. január 31-ig kell megkötni, az üzletág-átruházási megállapodás zárásának ideje pedig 2018. szeptember 30.

A közlöny szerint az eladásra az Európai Bizottsággal történt egyeztetés után kerül sor. A vételárban a magyar–szlovák földgázszállító rendszer építésére folyósított és szabályszerűen véglegesen auditált EEPR-támogatás nem jelenhet meg. (Mint lapunk egy korábbi cikkében írtuk: a 170 millió eurós beruházásból 30 millió euró volt az uniós támogatás, 21 millió eurót teremtett elő a projekt szlovákiai tagja, az Eustream és 119 milliót az MGT, alapvetően hitelből.) Az MGT üzletágának vételára így 34 milliárd forint, részvényeinek vételára pedig 11,966 milliárd forint. Az üzletág-átruházási megállapodás vételárából a megállapodás zárásáig teljes körűen előtörleszteni kell az MGT hiteleit.

Az FGSZ az MGT-től átvett munkavállalók munkaviszonyát az átvételtől számított egy éven belül rendes felmondással nem szüntetheti meg.

Az ügylettel az a kettősség szűnik meg, amelyben egymás mellett élt egy közel országos lefedettségű és egy egyvezetékes rendszer. Ráadásul az utóbbi feladatait a megállapodások eredményeként egy ideje már az FGSZ végzi, amely 2015-ben meg is vásárolta 1,3 milliárd forintért a partnere vecsési gázátadó pontját.

Mivel az MGT alig továbbít gázt, 2016-os árbevétele csak 50 millió forint volt, a vesztesége viszont 1,3 milliárd.

Emellé azonban évek óta kap az FGSZ-től is pénzt egy MEKH-rendelet alapján, azzal az indoklással, hogy a két társaság vezetékrendszere egységes tarifazónát képezzen a rendszerhasználók számára. Az MGT éves jelentésében e kiegyenlítő díjként 2015-ben 1,74 milliárd, 2016-ban 3,70 milliárd forint szerepel.

Az MGT vezetékének straté­giai előnye, hogy alternatív szállítási útvonalat kínálva javítja a hazai vevő tárgyalási pozícióját a külföldi gázeladókkal szemben. Ez az előnye akkor is megmarad, ha az FGSZ-é lesz. Korábban egyébként az FGSZ is készült a magyar–szlovák interkonnektor megépítésére, de letett róla, mert kiderült, hogy alig van kereslet a vezeték kapacitásaira. A stratégiai szempontból így is fontosnak ítélt beruházásra az MVM csoporton belül jött létre az MGT 2012-ben, majd több lépcsőben kizárólagos állami tulajdonná vált.

MGT Brüsszel FGSZ vásárlás
Kapcsolódó cikkek