Magyar gazdaság

Duplázott a svájci gyógyszeróriás

Az új gyógyszerek erős értékesítése és a leányvállalatok teljesítménye segítette a Novartist a negyedik negyedéves szép eredményhez. Az idén is növekedést várnak a gyógyszergyártónál és az osztalékot is emelik- derül ki a Marketwatch összefoglalójából.

Közzétette negyedik negyedéves eredményeit szerda kora reggel a Novartis AG. Eszerint a gyógyszergyártó cég leányvállalataitól származó jövedelme nagymértékben emelkedett, de a vállalat új gyógyszerei is erős értékesítési volument mutattak. Ezzel a vállalat sikeresen ellensúlyozta a generikus piacon kialakult kemény verseny negatív hatásait.

Forrás: AFP | Fotós: DOMINICK REUTER

A cég negyedik negyedéves adózás előtti nyeresége a duplájára nőtt az előző év azonos időszakához képest. A vállalat összesen 1,98 milliárd dolláros eredményt ért el, ez egy évvel korábban csupán 936 millió dollár volt. A negyedéves bevételek 4,8 százalékkal nőttek, így elérték a 12,92 milliárd dollárt – derül ki a Marketwatch összefoglalójából.

Elemzők 1,88 milliárd dolláros negyedéves eredményt és 12,79 milliárd dolláros árbevételt vártak.

A svájci cég 2017 eleje óta stratégiai felülvizsgálat alatt álló, szemészeti gyógyszereket értékesítő részlege, az Alcon értékesítése is 8,3 százalékkal bővült, 1,56 milliárd dollárra nőtt. A Novartis szerint az Alcon 2018-ban várhatóan egy számjegyű nettó árbevétel-növekedést fog elérni.

A Novartis azt is közölte, hogy 2018-ban a nettó értékesítése és core bevételei is egy számjegyű emelkedést hozhatnak.

A 2017-es évre a Novartis 2,8 svájci frank osztalékot javasolt, amely 2 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

https://www.vg.hu/vallalatok/megugrott-svajci-gyogyszergyarto-profitja-657961/

negyedik negyedév Alcon eredmények Novartis
Kapcsolódó cikkek