Magyar gazdaság

Inflációs adatokra figyel a piac a héten

Továbbra is alacsony maradhat az infláció az euróövezetben. Friss amerikai munkaerőpiaci adat is érkezik a héten, amelyre a piac és a Fed is figyel.

Friss inflációs adatokkal indul az új esztendő. Pénteken teszik közzé egyebek között az eurózóna decemberi friss adatait. „A decemberi inflációs adatok újra alátámaszthatják majd több euróövezeti jegybankár aggodalmát, miszerint a javuló növekedési kilátások és az emelkedő foglalkoztatás ellenére továbbra is alacsony az inflációs nyomás. Amikor az EKB az októberi ülésén – igaz, csökkentett volumen mellett – meghosszabbította a kötvényvásárlási programját 2018 szeptemberéig, akkor éppen az alacsony inflációs nyomás volt az egyik fő ok” – mondja Módos Dániel, az OTP Bank makrogazdasági elemzője.

Forrás: AFP

Előretekintve, amíg a maginfláció nem közeledik a 2 százalékhoz, és a bérnyomás sem érezhető, addig nem lehet számítani a negatív kamatok megszűnésére, és az is kérdéses, hogy egyáltalán kivezetik-e 2018-ban a kötvényvásárlási programot. A várakozásoknál magasabb (mag)inflációs adat megjelenése esetén nőhet az esélye annak, hogy a kötvényvásárlások 2018-ban valóban befejeződnek, így az euró erősödhet – teszi hozzá a szakember.

Szintén pénteken jelennek meg a friss amerikai munkaerőpiaci statisztikák. A 2018-as év első hetének amerikai munkaerőpiaci adatai azonban a várakozások szerint nem hoznak érdemi változást. A piaci konszenzus az éves bérdinamikára 2,5 százalék körüli értéket mutat, míg a munkanélküliségi ráta 4 százalékos lehet. A nem mezőgazdasági álláshelyek száma az előző hónaphoz képest kissé csökkenhetett, de ez a mostani, alacsony munkanélküliségi ráta mellett nem okoz meglepetést.

Ha a beérkező munkanélküliségi adatok a várakozásoknak megfelelően alakulnak, akkor részben alátámasztják a Fed azon szándékát, hogy 2018-ban is összesen három alkalommal emeljen kamatot. A 4 százalék körüli munkanélküliségi ráta és az egyensúlyi ütem felett növekvő nem mezőgazdasági foglalkoztatás összhangban áll egy emelkedő kamatpályával. Ugyanakkor az a tény, hogy a bérdinamika hosszú ideje ilyen alacsony, óvatosságra adhat okot. Az egyenlőre 2 százalék körül tartózkodik, és a maginfláció állását tekintve rövid távon nem kell tartani az infláció túllövésétől sem.

Ugyanakkor Trump elnök elfogadott adóprogramja miatt a Fed 2,1 százalékról 2,5 százalékos emelte a 2018-as növekedésre vonatkozó várakozását. A Fed szerint az inflációs hatások mérsékeltek lehetnek, ám az államadósság várható emelkedése miatt, ha emelkedésnek indulnak a hosszú hozamok, az ekvivalens lehet egy monetáris szigorítással. Ennek köszönhetően lehet, hogy a Fednek kevesebbet és csak később kell emelnie a rövid kamatokon az általa kívánt monetáris szigorítás eléréséhez.

„A pénteki adatoknak akkor lehet érdemi hatásuk a dollárra, ha a nem mezőgazdasági álláshelyek száma elmarad a várakozásoktól, ekkor a dollár gyengülhet, vagy pedig a bérdinamika meghaladja a várakozásokat, ami a dollár erősödését eredményezheti” – mondja Módos Dániel.

események gazdaság makronaptár
Kapcsolódó cikkek