Magyar gazdaság

Rég kezdte ilyen erősen az évet az olaj

Az iráni politikai zavargások és a perzsa kőolaj szállítások esetleges kiesésére való spekulációk miatt kedden két és fél éves csúcs közelébe emelkedett a kőolaj ára. Reggel 67,29 dolláron állt a Brent.

Kedden a kőolaj olyan erőteljes áremelkedéssel kezdte az évet, mint amit már 2014 óta nem láttunk egyik év elején sem. A nyers kőolaj ára egyenesen a 2015 közepi csúcsokig erősödött az iráni kormányellenes nagygyűlések, valamint az OPEC és Oroszország által folytatott kínálatcsökkentő politika és az egyre növekvő kínai kereslet miatt – írja a Reuters.

Forrás: AFP

Az árutőzsdei kereskedők szerint az áremelkedést elsősorban az okozza, hogy az iráni kiesésére spekulálnak a piacon. Az Északi-tengerből származó Brent kőolaj 0,6 százalékkal 67,29 dollárra drágult. A 2009 óta legnagyobb iráni kormányellenes tüntetések során legalább tizenhárom tüntetőt megöltek az elmúlt napokban.

Az olajárakat azonban a kínálatcsökkentés és a folyamatos globális növekedés is fűti – mondta a Handelsblattnak Jeffrey Halley, az Oanda brókercég elemzője.

A Reuters által megszólaltatott Bjarne Schieldrop, a Skandinaviska Enskilda Banken vezető árupiaci elemzője szerint a geopolitikai kockázatok nyilvánvalóan újra megjelentek a kőolaj árában, miután csaknem teljesen hiányoztak a 2014-es túltermelési válság óta. A szakértő egyébként a kurdisztáni és líbiai fejleményeket is az áremelkedés okai közé sorolta.

 

kőolaj irán olaj áremelkedés Brent
Kapcsolódó cikkek