Magyar gazdaság

Továbbra is tartanak a kapunyitástól a magyar fiatalok

Az átlagkereset az eddigi legmagasabb értéken áll a 19-29 éves fiatal munkavállalók körében, az élettel való elégedettség értéke azonban visszaesett – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

A magyar pályakezdők stabil megélhetést keresnek fair fizetés mellett – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amelyben 2017 harmadik negyedévében 300 magyar fiatalt kérdeztek meg a 19-29 éves korosztályban a jövővel kapcsolatos elvárásaikról és a munkáról alkotott véleményükről. Az index szerint a kapunyitási pánik még mindig erősen jelen van a pályakezdők életében, a megkérdezett diákok 49 százaléka szerint ugyanakkor könnyű állást találni az iskolai évek után. Ez javulás az előző negyedéves 40 százalékhoz, és az év eleji 44 százalékhoz képest – olvasható a K&H közleményében.

Forrás: AFP

A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály átlagosan nettó 105 ezer forintot keres, ami az eddig mért legmagasabb érték. Az aktív kereső fiatalok 164 ezer forintos átlagával szemben a diákok átlagos keresete csak 44 ezer forint, míg a munkanélküliek 32 ezer forintot említettek átlagosan.

Az indexből az is kiderül, hogy a dolgozó fiatalok nettó fizetéssel kapcsolatos elvárásai kifejezetten óvatosak. Legalább egy kismértékű növekedésre az aktív dolgozók kétharmada számít (66 százalék), akik között elsősorban a 19-25 évesek számítanak emelkedésre (78 százalék az idősebbek 56 százalékával szemben). A felmérés szerint a munkahelyét a magyar fiatalok 63 százaléka érzi stabilnak, amely az index szerint kifejezetten kedvező értéknek számít. Év elején ugyanis ezt még csak a fiatalok 55 százaléka gondolta így.

Az élettel való elégedettség értékének alakulása a 19-29 évesek körében az elmúlt években
Forrás: K&H

Összességében az élettel való elégedettség értéke alacsonyabb a megelőző negyedév adatánál, a fiatalok 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy összességében elégedett az életével.

A felmérés szerint leginkább a diákok elégedettek (47 százalék), míg legkevésbé a munkanélküliek – náluk csak 6 százalék az elégedettek aránya. A fiatalok alapvetően optimistán néznek a jövőbe, 71 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az életük a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben, de pozitív irányba fog változni – derül ki a K&H felméréséből.

pályakezdők K&H
Kapcsolódó cikkek