Magyar gazdaság

Bővítené európai uniós kereskedelmi kapcsolatait Ausztrália

Létfontosságú lenne Ausztrália számára a szabadkereskedelmi megállapodás meg­kötése az Európai Unióval, az együttműködés mindkét fél számára előnyös volna, így kölcsönös érdek a megegyezés előtt álló akadályok elhárítása – jelentette ki Julie Bishop, Ausztrália külügyminisztere budapesti látogatásán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kerekasztal-megbeszélésén.

Ma már az ország legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartozik Kína, az Egyesült Államok, Japán és Korea is, míg a 60-as és a 70-es években gyakorlatilag az Egyesült Királyság volt a kizárólagos partnerük – emelte ki a politikus.

A gazdasági súly az utóbbi években nyugatról keletre tolódott, és ilyen szempontból Ausztrália földrajzi pozíciója kedvező, de megtanultuk, hogy folyamatosan új piacokat kell keresni, ezért is lenne fontos az uniós szabadkereskedelmi megállapodás megkötése

– mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Julie Bishop ausztrál külügyminiszter a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. február 22-én
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csütörtökön az is kiderült, hogy az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull, aki a héten Washingtonban vendégeskedik, Kínáról és a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyal majd Donald Trump amerikai elnökkel – írja a Reuters hírügynökség egy ausztrál tisztségviselőre hivatkozva. Kína gazdasági előretörése aggasztja Trumpot, míg Ausztráliának kulcsfontosságú kereskedelmi partnere az ázsiai ország, amely Bishop szerint „gazdasági szempontból megkerülhetetlen”.

Turnbull a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás mellett is felszólalhat az Egyesült Államokban, bár aligha tud majd módosítani Trump álláspontján. Az amerikai elnök tavaly írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében az USA kivonul a csendes-óceáni megállapodásból.

szabadkereskedelem kereskedelmi kapcsolatok EU Ausztrélia
Kapcsolódó cikkek