Magyar gazdaság

Erre kell figyelnie, ha egyéni vállalkozóként jótékonykodna

Az egyéni vállalkozóknak szja-bevallásukat február 26-ig adhatják le az adóhatósághoz, de az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-ig dönthetnek.

A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), akár a bevallás részeként, akár attól elkülönülten önálló nyilatkozatként egészen május 22-éig. Aki a bevallással együtt szeretne felajánlani, az adóbevallási nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével megteheti. Aki azonban később, a bevallástól elkülönülten szeretné nyilatkozatát eljuttatni a NAV-hoz, az a „17EGYSZA” lapon, vagy annak tartalmával megegyező papíros nyilatkozaton teheti meg – írja közleményében az adóhatóság.

Forrás: VG

A közlemény hozzáteszi, a honlapján és a webes kitöltő felületen megtalálható valamennyi támogatható civil szervezet, illetve bevett egyház és a kiemelt költségvetési előirányzat. Újdonság ugyanakkor, hogy az egyházi 1 százalékról szóló idei nyilatkozatokat a hatóság a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet.

A civil kedvezményezett vagy a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

A felajánlók hozzájárulhatnak a rendelkező nyilatkozatban ahhoz is, hogy a civil kedvezményezett kérésére a NAV átadja a nevüket és postai vagy elektronikus levelezési címüket. A civil kedvezményezettek ezeket az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatják.

A felajánlott összegek leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálják. Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, bevételeként az állami költségvetés bevételét képezik, ekképpen a közkiadások forrását jelentik – szögezi le közleményében a hivatal.

NAV egyéni vállalkozók adózás egy százalék szja
Kapcsolódó cikkek