Magyar gazdaság

Napokon belül létrejön a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma

Még februárban létrejöhet az együtt 200 ezer dolgozót foglalkoztató közüzemek érdekegyeztetését segítő fórum.

Február 12-én megalakul a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma (KVKF) – tudta meg a Világgazdaság. A testület az állami tulajdonban lévő vállalatok, azaz a közüzemek munkaügyi kérdéseivel, például konfliktuskezeléssel, bérügyekkel is foglalkozik majd.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke, Palko­vics Imre lapunknak elmondta: az egyeztető fórumnak tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) képviselője, Fónagy János parlamenti államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője, Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, munkáltatói részről a közüzemeket tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének képviselője és tíz szakszervezet, köztük három konföderáció, a Liga, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a MOSZ vezetője, valamint az adott ágazatok legerősebb munkavállalói érdekképviseleteinek az irányítója.

Forrás: MTI/Komka Péter

Ez azt jelenti, hogy a MÁV-nál, a Volán-társaságok helyébe lépett hét regionális közlekedési központnál, a Magyar Posta Zrt.-nél, az öt állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatónál és az energiaiparban dolgozókat is képviseli érdekképviselet. A MOSZ elnöke kiemelte, hogy míg a versenyszférában már működik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, a közszférában pedig az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, a közüzemeknél eddig nem volt olyan egyeztetőfórum, amely speciálisan e társaságok ügyeivel foglalkozott volna. Holott az állami tulajdonú vállalatok egyedi jogállással rendelkeznek a munka törvénykönyve alapján, például az adott munkáltatók csak korlátozottan köthetnek béralkut, a bértömegfejlesztésről önállóan, szabadon nem dönthetnek, kizárólag az állam által meghatározott kereteken belül. A bérkérdésben a döntés az NFM háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezében van.

A félévente plenáris ülést tartó, szakbizottságokban is tevékenykedő KVKF célja, hogy a bérügyek mellett az esetleges munkaügyi konfliktusokat is kezelje – korábban ennek sem volt a közüzemek esetében intézményesített formája. Palkovics Imre fontosnak tartja, hogy más munkaügyi kérdések, így a munkaerőhiány vagy a képzés is terítékre kerüljön a fórum ülésein.

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató közüzemek esetében hároméves, 2019 végéig szóló bérmegállapodás van érvényben, ez három év alatt átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést rögzít, erre az évre pedig 12 százalékos emelést. Ám a garantált bérminimum növelése miatt a szakmunkásoknál ez 2018-ban mintegy 20 százalékos keresetgyarapodást jelent.

munkavállaló szakszervezet érdekegyeztetés Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma
Kapcsolódó cikkek