Magyar gazdaság

Népszerű a diákhitel-törlesztés támogatása a cafeteriából

Pozitív lett a fogadtatása annak a 2018-as jogszabályváltozásnak, amely a diákhitel-törlesztés munkáltatói támogatását választható cafeteria elemmé tette – állapította meg a Cafeteria TREND Magazin, a Szent István Egyetem és az Országos Humánmenedzsment Egyesület közös kutatása.

A munkáltató 2018-tól adómentes támogatást adhat a munkavállalója számára diákhitelének térítéséhez.

A juttatás a munkavállalót terhelő diákhitel-törlesztés előírt kötelező összegéig, de havonta legfeljebb a 20 százalékáig terjedhet adómentesen.

A kötelező törlesztés mértékét a Diákhitel Központ már a decemberi tájékoztató levelében elküldte az érintetteknek. Amennyiben tehát ez a havonta törlesztendő összeg nem haladja meg a minimálbér 20 százalékát, vagyis 27.600 forintot, akkor akár a teljes összeget adómentesen fizetheti ki a munkáltató a munkavállalónak, vagy utalhatja át a Diákhitel Központba – értelmezi a szabályokat Fata László cafeteria-szakértő.

Ha azonban a kötelező törlesztő részlet meghaladja a 27.600 Ft/hó értéket, úgy a munkáltató eddig a korlátig támogathatja a törlesztést adómentesen. A felette lévő – nem támogatott – rész megfizetéséről a munkavállalónak kell gondoskodnia.

Népszerű lett a diákhitel-törlesztés adómentes támogatása a cafeteria keretéből
Forrás: AFP

Előre sejthető volt, hogy a juttatás várhatóan népszerű lesz a 2018-as cafeteriában, hiszen adómentes, és a diákhitellel rendelkezők esetén egy rendszeresen jelentkező költségre adhat fedezetet.

Ezt látszik alátámasztani a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával elkészített felmérése, amely során 683 válaszadó juttatási rendszerét vizsgálták.

A január végére feldolgozott kutatásban a válaszadó munkáltatók 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már 2018-ban szerepelteti a diákhitel törlesztés támogatását a juttatási rendszerében, míg 10 százalék a jövőben tervezi ennek bevezetését.

munkavállaló cafetéria munkáltató diákhitel-törlesztés
Kapcsolódó cikkek